StoryEditorOCM

Fotogalerija i videoObavljena rezidba i zaštita simbola Kaštela: ‘U odličnom je stanju, od grana će se izrađivati suveniri, od lišća čaj, a od plodova ulje‘

Piše Jakov Žarko
14. travnja 2022. - 13:27

Ususret Uskrsu, najvećem kršćanskom blagdanu, već tradicionalno Društvo za očuvanje kulturne baštine „Bijaći“ u suradnji s Gradom Kaštela, Javnom ustanovom More i krš, Udrugom ''Mastrinka'', Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Muzejom Grada Kaštela, SŠ Braća Radić i TZ-Kaštela, organiziralo je rezidbu stare masline u Kaštel Štafiliću.

Rezidba je kao i godina ranije odrađena uz pomoć Vlastitog pogona grada Kaštela, a maslinove grančice kao i deblji komadi debla iskoristit će se za izradu čaja od lista masline te izradu suvenira.

- Sve dijelove maslinovih grančica mi ćemo iskoristiti, od grana će se izrađivati suveniri, od lišća čaj, a od plodova maslinovo ulje koje se pakuje u male, starinske bočice te služi kao suvenir. Maslina je u odličnom stanju s tim da su krošnje ove godine u većem izrastu. Nakon što obavimo sanitarnu rezidbu obavit će se i preventivna zaštita masline od bolesti, i to od strane CIAN-a -kazala nam je dr. sc. Tatjana Klepo iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu koja je ujedno i koordinatorica navedenih radova na ovom spomeniku prirodne baštine.

Direktorica Turističke zajednice grada Kaštela, Nada Maršić još jednom je podsjetila na činjenicu kako je stara maslina na daleko poznati kaštelanski brand te da ju turisti vrlo rado posjećuju i kupuju suvenire napravljene od njezinih grana.

I umjetnici daju svoj obol u prezentaciji „Stare dame“ i to organizacijom likovne kolonije. Često se može vidjeti kako turisti, kako strani tako i domaći posjećuju područje stare masline te se ispred nje fotografiraju i tako slike masline šalju u svijet - kazala je direktorica TZ-Kaštela Nada Maršić.

Podrezujući maslinu, Tatjana Klepo dodala nam je kako će stara maslina opet dati plod, iako je njena starost procijenjena na više od 1500 godina.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
25. travanj 2024 10:42