StoryEditorOCM

loša kvaliteta uljaDr. Ivica Vlatković: Nije kriva muha, već nesavjesni maslinari koji čine štetu sebi i drugima

Piše Dr. Ivica Vlatković
10. lipnja 2022. - 07:45

Na brojnim manifestacijama ocjenjivanja kvalitete maslinovih ulja često se ističe utjecaj maslinine muhe koja na pad kvalitete, ali i kvantitete ocjenjivanog ulja.

Gotovo da nema maslinara koji za loš plasman svojeg ulja nije okrivio maslininu muhu. Slušam to godinama i smatram da se maslinina muha samo bori za svoj opstanak, stvarajući dobre uvjete svojem potomstvu. Ona nije kriva, već nesavjesni maslinari.

Savjetodavne službe, nakon katastrofalne 2014. godine redovito od Istre do Dalmacije prate let muhe i obavještavaju maslinare o pragu štetnosti te savjetuju koja sredstva treba koristiti u konvencionalnoj, a koja u ekološkoj proizvodnji.

Mnogi maslinari, uključujući i mene, koriste žute ploče i sami prate let muhe na svojoj mikrolokaciji. Na taj način zaštitu treba izvršiti kada je prag štetnosti prijeđen prema savjetima Savjetodavne službe.

Mnogi maslinari bez temeljitog pristupa zanemare upozorenja i onda nalaze krivca u svemu, a ne u sebi. Nisu ni svjesni da njihovi maslinici nisu samo pretrpjeli neposrednu štetu, već stvorili i druge.

U takvim maslinicima, u kojima se dogodio napad muhe, stvorili su se uvjeti za njezinu kopulaciju u zemlji i njezino održavanje za novi napad idućih godina. Zapravo svojim nemarom mnogi maslinari ne uzgajaju samo masline nego i maslininu muhu.

Izbodene masline koje su pobrali i odnijeli u uljaru ostavit će svoje mane i mirise te kvariti dobre partije maslina onim maslinarima koji dolaze na preradu nakon ovih izbodenih. Maslinova ulja koja su po kvaliteti i zdravlju plodova maslina trebala dati i kvalitetno ulje gube tu kvalitetu.

18. travanj 2024 22:51