StoryEditorOCM

PRESUDNI FAKTORDonosimo tablicu profitabilnosti proizvodnje maslinova ulja obzirom na utjecaj različitih vodnih režima u nasadu

Piše Jure Kuvačić, agronom
12. srpnja 2022. - 07:35

Uz cjelokupne agrotehničke mjere od kojih zavisi svaka biljna proizvodnja, vodi pripada vodeće mjesto. To vrijedi i za maslinu, unatoč činjenici, što je maslina mediteranska kultura, pa je samim time predodređena da bolje podnosi oskudicu vode nego druge voćke.

Uloga vode u biljci je širokoznačajna, a neke od značajnijih njezinih uloga jest da prenosi otopljene hranjive sastojke iz zemlje putem korijena, debla i grana do samog lista, gdje se odvija fotosinteza. Preko lisne površine voda transpirira, čime biljka održava potrebnu radnu temperaturu.

Ništa manje značajna uloga vode od samog pojenja, jest da svojim prisustvom u zemljanoj podlozi stvori optimalne uvjete za aktivnost kompleksne mikroflore.

Spomenuti mikroorganizmi svojom aktivnošću stvaraju spojeve, od kojih dobar dio biljka preuzima kao potrebnu hranu. Da se zaključiti da, kad vlada suša, ti spojevi leže neiskorišteni na dohvat korijenu, sve dok ne padne prva kiša.

Količina i raspored vode tijekom vegetacije vrlo različito utječu i na količinu i na kvalitetu ulja. Potakao me je maslinar s Brača, koji je čak 4 puta obilno navodnjavao svoje zdrave, sredovječne masline s obilnim urodom.

Vodu je dodavao kišenjem, miniprskalicama, svaki put nešto manje od kubika. Složili smo se da je bilo dovoljno i pola kubika po stablu. Urod je premašio 100 kg po stablu.

Na temelju vlastitog iskustva, iskustva drugih, literature domaće i strane, sakupio sam dovoljno podataka da se stvori tablica o profitabilnosti proizvodnje ulja, (računajući skromnih 50 kn za litru, prije korone i inflacije - nap. portal Maslina), a primarno utjecajem različitih vodnih režima u maslinicima.

Zaključak je očekivan, koliko uložim, toliko dobijem!

19. travanj 2024 21:30