StoryEditorOCM

druženje uz kuhačuDani masline su završeni, ali akcije i dalje traju

Piše N. J./Dani masline
18. svibnja 2017. - 17:13

Dani masline su službeno završeni, ali akcije i dalje traju. Nakon što je u dvorištu zadarske Opće bolnice posađena sadnica domaće sorte oblica, u srijedu navečer pokrenuta je inicijativa da na sljedećem jubilarnom 20. izdanju ove sve prestižnije manifestacije maslinara i uljara Mediterana, u sklopu Maslinarskog marendina, pokrene akcija prikupljanja sredstava za nabavku novog instrumentarija za Odjel kirurgije OB Zadar.

- Lani smo podržali akciju za nabavku uređaja za pregled maternice, ove godine aparata za zračenje, a dogodine ćemo početi prikupljati sredstva za nabavku novih instrumenata neophodnih kirurgiji - rekao je Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline. 

U dogovoru s dr. Radom Šakricom i pokretačem Maslinarskog marendina Nedjeljkom Jusupom, Pucar je akciju najavio na sinoćnjem domjenku u Konobi Satra Riva na Puntamici, zahvalivši se sudionicima Dana masline te svim dosadašnjim i budućim donatorima. 

- Uz natjecateljski i edukativni želimo da naša manifestacija sve više ima i humanitarsni karakter - rekao je Pucar podsjetivši da će se većina maslinovih ulja sakupljena od natjecatelja i ove godine donirati Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra. 

U revijalnom dijelu večeri u kuharskom dvoboju snage su odmjerile najbolje plasirane akipe sa Žgvaceta 2017., međunarodnog natjecanja u pripremanju tradicionalnog jela od mlade janjetine s bižima. 

Prema ocjeni žirija u sastavu Renato Kraljev, Petar Pera, Tamara Šoletić i Edo Majić pobjednički žgvacet ovaj put pripremila je kuharska ekipa Traverše na čelu s novinarom Marijom Vuksanom. 

Po ocjeni publike i gostiju, među kojima su bili sirar Ivan Gligora, sudac Boris Babić, gospodarstvenik Željko Uzelac, dr. Rade Škarica i drugi poznati Zadrani, pobjedu za svoj žgvacet odnijela je ekipa Trotter d.o.o., odnosno Konoba Stara Riva s Marijanom Tomcem i Nikolom Katalinićem.

Za jubilarno 20. međunarodno izdanje Dana masline organizatori pripremaju brojne novosti, a  očekuje se i rekordan broj uzoraka maslinovih ulja, ne samo iz županija jadranske Hrvatske nego i susjednih zemalja Italije, Slovenije, BiH i Crne Gore.

18. travanj 2024 20:38