StoryEditorOCM

BROJ 74 / svibanj 2017.U jesen beru masline, u proljeće nagrade

Piše PSD.
10. svibnja 2017. - 00:15
nasl_mala_5_2017

S proljeća hrvatskim maslinarima stižu svjetske nagrade. U jesen beru masline, u proljeće nagrade. Tako je posljednjih godina, ali nikad tako berićetnog proljeća kao ovog. 

Velika, najveća vijest je da je najprestižnija svjetska nagrada za kvalitetu maslinovog ulja „Mario Solinas“ stigla u Hrvatsku. Dodjeljuje je krovna svjetska organizacija za maslinu i maslinovo ulje COI u Madridu, kriteriji za natjecanje su izuzetno strogi, uzorak ulja se uzima u prisustvu javnog bilježnika, ovo je natjecanje kome se najviše na svijetu vjeruje, a nagrada „Mario Solinas“ nikada do sada nije dodjeljena ni jednom hrvatskom ulju. 

I uvijek je bilo kad bi se nešto vrijedno i veliko po svijetu osvojilo: „ma je, ulja su nam odlična i dobro je sve to, ali da je osvojiti „Mario Solinas“. I bogme su hrvatskim maslinarima obraz osvjetlali izvanredni znalci iz vodnjanskog Agroprodukta predvođeni, s ponosom ističem, stalnim suradnikom Masline Edijem Družetićem. 

Maslinovo ulje „Vodnjanski torćol“ viceprvak je svijeta, drugo najbolje ulje u svojoj kategoriji na ovom prestižnom natjecanju. Više o tome pročitajte na idućim stranicama. 

I vodnjanski maslinar Šarić je u Bariju osvojio ekstra zlato, a o izvanrednom uspjehu hrvatskih ulja u New Yorku nismo stigli ovog puta pisati. Vijest je stigla prekasno pa će biti priče za idući put.

Mnogi se pitaju što donose nova pravila, novi natječaji, kakve će biti potpore. Detaljno o tome kolike su nove potpore za maslinare, koji je ritam dostave dokumentacije i što se sve promijenilo donosimo u ovom broju Masline. 

Mnogi maslinari se posljednjih godinama bave i smiljem, zasadili su toga puno, a onda se suočili s problemima – bolestima i štetnicima smilja. U ovom broju jedan od rijetkih koji o tome zaista puno zna, dr. sc. Ivan Ostojić, piše o svim bolestima i štetnicima smilja i savjetuje vas kako se odbraniti. 

Uz brojne druge savjete i priče naći ćete ovom prilikom na stranicama Masline i izvještaje sa svih maslinarskih natjecanja na koje su nas zvali, saznat ćete tko su najbolji, kako je gdje bilo, ali i što se jelo, što se pilo, kako se družilo. 

A odgovorno tvrdim, nitko se u ovom zemlji ne druži tako lijepo kao maslinari. Možda su im jedino vinari konkurencija...

Novi broj Masline je na kioscima od 8. svibnja.

meri šilović
glavna urednica masline



SADRŽAJ:

PRESTIŽNA NAGRADA “MARIO SOLINAS“
Hrvatsko ulje – viceprvak svijeta

DOGOVOR HRVATSKE I SLOVENIJE
Zajedničko ime “Maslinovo ulje Istra“

BIOL U BARIJU
Extra gold za ulje “Olea prima”

Kalendar radova

Agrometeorologija

DR. IVICA VLATKOVIĆ
Dnevnik maslinara

Tajne oplodnje maslina

STRUKA SAVJETUJE
Gnojidbom potaknite rast mladica

Kako uvesti sustav orošavanja

SPECIJAL BROJA
Svi štetnici i bolesti smilja

Kakvi su maslinarski poticaji kod susjeda

PROGRAM RURALNOG RAZVOJA
Natječaji za potpore: promijenjeni su kriteriji

SKITNJE MLADENA STUBLJARA
Priča o istarskim divovima

Maslinov gaj Jakše Fiamenga

Maslina u ateljeu

Gastro priče Veljka Barbieria

MEDITERANSKI VRT

20. travanj 2024 14:59