StoryEditorOCM

pepelnica, hrđa, uši...Sparina i vlaga pogoduju brojnim štetnicima: struka savjetuje kako zaštititi voćnjake

Piše Savjetodavna služba
11. srpnja 2017. - 18:00

Vruće i sparno vrijeme s povišenom relativnom vlagom zraka pogoduje razvoju pepelnice (Podosphaera pannosa) na breskvama i nektarinama. 

Zaštitu je moguće napraviti jednim od pripravaka Luna experience (dozvola na breskvi, K= 3 dana), Indar (K= 3 dana), Nativo WG (K= 7 dana), a navedeni pripravci pružaju zaštitu i od uzročnika truleži ploda (Monilinia sp). 

Za zaštitu od uzročnika pepelnice moguće je koristiti i jedan od pripravaka: Crystal (dozvola breskva i nektarina, K-14 dana), Domark (dozvola breskva, K-14 dana), Fond 12 (nektarina, K-7 dana).  

Na šljivama je zamijećena zaraza uzročnikom hrđe (Tranzschelia pruni-spinosae) i narančaste pjegavosti (Polystigma rubrum). Za zaštitu od oba uzročnika registriran je pripravak Futura 50 WP.

Vremenske prilike pogoduju razvoju populacije lisnih uši i crvenog voćnog pauka. Nasade redovito pregledavati te po potrebi napraviti tretiranje.

Zaštitu je moguće napraviti jednim od pripravaka: Actara 25 WG (dozvola na breskvi i nektarini, K-14 dana), Calypso (dozvola na breskvi, nektarini, K-14 dana), Mospilan 20 SP (dozvola na breskvi K-14 dana).
 
Za suzbijanje crvenog voćnog pauka i štetnih grinja na koštićavom voću u RH registrirani su pripravci: Zoom 11 SC (breskva, nektarina, K-14 dana), Envidor SC 240 (dozvola na breskvi, nektarini K-14 dana, šljiva K-21 dan), Vertimec 018 EC, Vertimec Pro (breskva, nektarina K-14 dana, šljiva 28 dana).

Na opažačkim mjestima love se breskvin savijač (Cydia molesta), breskvin moljac (Anarsia lineatella), šljivin savijač (Cydia funebrana) iznad gospodarskog praga štetnosti. 

U narednim danima potrebno je planirati zaštitu od navedenih štetnika jednim od pripravaka: Coragen 20 SC (dozvola breskva, nektarina, šljiva K-14 dana), Affirm (dozvola na breskvi i nektarini K- 7 dana), Runner (dozvola breskva, K-7 dana),  Avaunt EC (breskva K-7 dana).

Upozoravaju se proizvođači da se prilikom primjene sredstva za zaštitu bilja pridržavaju upute na etiketi i strogo paze na karencu!

Zbog visokih temperatura preporučamo uporabu jednog od pripravaka antistresnog učinka s dodatkom aminokiselina. Navedeni pripravci imaju pozitivan učinak na biljke uslijed temperaturnih šokova, suše i stresa. 

Pripravci se mogu naći pod trgovačkim imenima: Megafol, Poly-amin, Drin, Siapton, Bio-algeen  S-92 i sl. Za potpuni učinak potrebno je ponovi tretiranje nakon 15 dana.

Ponovo skrećemo pozornost proizvođačima bresaka i nektarina o obvezi zbrinjavanja i uništavanja plodova zaostalih nakon berbe u roku 24 sata sukladno Akcijskom planu suzbijanja voćne muhe na području doline Neretve.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.,
PSS, Dubrovačko-neretvanska županija

25. travanj 2024 08:09