StoryEditorOCM

maslinari, oprez!Savjetodavna služba upozorava: Pregledajte nasade, prijete muha, paunovo oko i svrdlaš!

Piše Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
30. lipnja 2018. - 12:13
Muholovka punjena hidroliziranim proteinom Buminal i insekticidom

Pregledom lovki na kontrolnim punktovima bilježi se let 1. generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae) slabijeg do srednjeg intenziteta. Pregledom uzoraka plodova maslina, uzetih sa različitih područja županije, utvrđeno je 5-10% aktivnih uboda (pronađena su jaja - žive ličinke nisu pronađene).

Preporuča se maslinarima da u narednih nekoliko dana obiđu svoje maslinike, uzmu uzorke plodva i izvrše pregled istih (100 plodova po lokalitetu), a mjere zaštite prilagode dobivenim rezultatima.

Prag štetnosti za primjenu metode zatrovanih mamaka je više od 5% napadnutih plodova (jaje + ličinka). Metodom zatrovanih mamaka suzbijaju se odrasli oblici maslinine muhe, ženke, prije nego odlože jaje u plod.

Za ovu namjenu moguće je koristiti gotov mamak ECO-TRAP ili pripravak SUCCESS BAIT (spinosad+atraktant). Mamke primjeniti prema priloženoj uputi te voditi računa da mamci imaju najbolji učinak ako se upotrebljavaju na širem području.

Također se može koristi kombinacija atraktanta Buminala i insekticida na osnovi dimetoata (Chromogor, Rogor 40, Calinogor, Perfekthion). Mamak se pripravlja na način da se u 10 litara vode stavi 60 ml Buminala i 10-15 ml jednog od insekticida. Pripremljenim škropivom tretira se jedna grana na maslini uz utrošak 1-2 dcl škropiva ili se pripremljenim mamkom pune boce sa otvorima. Mamke je potrebno obnavljati, ponavljati tretiranje svakih 10-12 dana.

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr.
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Šibensko-kninska županija

Zadarska županija

Obavještavamo maslinare, kako Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba počinje i ove godine s organiziranim monitoringom i prognozom napada maslinine muhe (Bactrocera oleae) u našoj županiji na ukupno deset opažačkih mjesta, koja će se redovito obilaziti svaki tjedan, te prema očitanju lova davati preporuke za suzbijanje.

Isto tako, ovih dana imamo puno poziva zabrinutih maslinara, koji zamjećuju ubode na plodovima, koji kasnije crne i otpadaju. Riječ je o napadu štetnika svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Stoga proizvođače upućujemo na redoviti pregled maslinika, te po potrebi na provedbu zaštitnih mjera s dozvoljenim sredstvom na osnovi dimetoata (ROGOR 40).

Proizvođači u sustavu ekološke proizvodnje zaštitu mogu provesti, prema našim iskustvima, prilično efikasno zaprašivanjem tla ispod stabala s elementarnim sumporom.

Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada ćemo se oglasiti kod svake važne promjene.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 23.08.2018., u Nadinskome blatu, od 08:00 -10:00 sati.

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Zadarska županija

Primorsko-goranska županija

Preporučamo preventivnu zaštitu novog porasta protiv paunovog oka (Spilocaea oleagina) primjenom pripravaka na osnovi bakarnog oksiklorida (trgovačkog naziva NEORAM WG) ili krezoksim-metila (trgovačkog naziva STROBY WG).

Korisnike IAKS Mjere 10, operacije 10.1.2. Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki podsjećamo da za praćenje maslinine muhe (Bactrocera oleae) tijekom vikenda u nasade objese žute ljepljive ploče (nasad 50-100 stabala/2 žute ploče/ tjedno očitanje/ izmjena ploča svaka 2-3 tjedna ili prema potrebi) ili feromonske lovke prema uputama proizvođača.

Radi praćenja pojave i leta maslinine muhe kao i kontrole učinkovitosti zaštite to preporučamo i drugim maslinarima. Prag štetnosti za početak tretiranje metodom mamaca je ulov od 2 muhe tjedno na običnoj žutoj ploči i/ili 5 % napadnutih plodova (jaje+ ličinka).

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

SZB primijeniti u skladu s rješenjem o registraciji ili dozvolom, prema uputama upozorenjima, obavijestima i ograničenjima koja su navedena na etiketi.

Profesionalni korisnik je obvezan je poštivati opća načela integrirane zaštite bilja. Voditi evidenciju o uporabi SZB. Uređaji za primjenu pesticida podliježu redovitom pregledu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisani način.

Karmen Karlić, dipl. ing. agr.
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Primorsko-goranska županija

17. travanj 2024 22:21