StoryEditor
Arhivhladnoća prijeti

Savjetodavna služba: Ne odmatajte agrume, ništa još ne režite! Zaštitite ih od bakterijskih i gljivičnih oboljenja

Piše Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
20. ožujka 2018. - 16:13

Vrijeme je za preventivnu mjeru zaštite nasada agruma od uzročnika bakterijskih i gljivičnih oboljenja.

U Hrvatskoj su za tu namjenu registrirani pripravci na osnovi bakra trgovačkog naziva: Neoram WG, Nordox 75 WG, Bordoška juha Caffaro 20WP, Champion, Cuprocaffaro 50 WP.

Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štitastih uši, lisnih uši i grinja bakrenom pripravku moguće je dodati mineralno ulje trgovačkog naziva: Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje, Promanal Neu, Ovipron Top ili Ovitex. Zaštitu je moguće napraviti i pripravkom koji je kombinacija bakrenog hidroksida i parafinskog ulja, trgovačkog naziva Modro ulje.

Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi!

Svako tretiranje je potrebno zabilježiti u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

Proizvođače agruma upozoravamo da se u zaštiti smiju koristiti samo pripravci koji imaju dozvolu u RH. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.
HPŠSS, Dubovačko-neretvanska županija

Štambuk: Ne odmatajte agrume

Za jadnu dalmatinsku poljoprivredu – nikad gore zime! Najprije visoke tempretura pa jedan veliki led na samom kraju veljače koji je prouzočio štete svima koji su se požurili s orezivanjem. Nakon toga leda, prošlog tjedna sve je popupalo, a sada se ponovno prizivaju minusi.

- Ova je zima totalni ekstrem, temperature su do kraja veljače bile visoke, a sada kad se priroda budi, vladaju studeni. Sve je jasno, bit će štete i tu nema pomoći, ne možemo se boriti protiv ovakvih iznenađenja. Moj je savjet – ne odmatajte agrume, ništa još ne režite – kazao nam je mr. Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik u Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi.

D. Šarac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 03:58