StoryEditorOCM

obavijest maslinarimaPSS: Očekuje se intenzivniji let muhe, ne zaboravite ni na svrdlaša

Piše PSD.
31. srpnja 2015. - 19:10
zarazeni_plodovi_masline

Zadarska županija

Maslinina muha (Bactrocera oleae) se i dalje lovi na svim pozicijama u niskom intenzitetu. Nakon kiše koja je pala, a snižavanjem temperature zraka, očekuje se intenzivniji let spomenutog štetnika.

Stoga podsjećamo na ranije danu preporuku vezanu za organiziranu primjenu tzv. „preventivne metode“ uporabom zatrovanih mamaca: SUCCESS BAIT ili ROGOR + BUMINAL ili ECO TRAP VREĆICE.

Isto tako upućujemo na pregled maslinika zbog štetnika svrdlaša (Rhynchites cribripennis). Dozvoljeno sredstvo je na osnovi dimetoata – ROGOR 40.

Eventualne zaštitne mjere valja izvršiti u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Maslinare i dalje upućujemo na praćenje naših obavijesti, kada ćemo se oglasiti kod svake važne promjene.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 31.08.2015. u Nadinskom blatu u vremenu od 08:00 -10:00 sati

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.

Istarska županija

Preporučuje se maslinarima s područja Istre da nastave sa preventivnom zaštitom svojih maslinika  usmjerenu protiv maslinine muhe i to  metodom zatrovanih mamaca.

Metoda zatrovanih mamaca sastoji se od tretiranje dijela krošnje ili samo jedne grane i to one koja ima najmanje plodova (insekticid + atraktant).

Od insekticida mogu se koristiti oni na bazi dimetoata (Rogor 40, Chromgor, Perfekthion, Calinogor) te atraktant Buminal.

U tu svrhu se također može koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača!

Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB!

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.

19. travanj 2024 17:46