StoryEditorOCM

obavijest maslinarimaPSS: Nakon berbe provedite zaštitu protiv raka masline i paunovog oka!

Piše PSD.
13. studenog 2015. - 10:45
masline_berba43-290915

Zadarska županija:

Upozoravamo maslinare, kako je nakon obavljene berbe nužno zaštititi nasade protiv uzročnika ekonomski najznačajnije bolesti, paunovog oka (Spilocea oleagina).

Valjalo bi iskoristiti lijepo vrijeme i čim prije provesti zaštitne mjere protiv spomenute bolesti, koja može biti presudna za rodnost nasada iduće godine, posebice domaćih sorata Oblice i Levantinke.

Najbolje je uporabiti jedan od navedenih pripravaka koji imaju dozvolu:
CUPRABLAU-Z
DIFCOR
NATIVO 75 WG
NEORAM WG
NORDOX 75 WG
STROBY WG


Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenog sredstava za zaštitu bilja.

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe.

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.
PSS, ZADARSKA ŽUPANIJA

Splitsko-dalmatinska županija:

Za vrijeme berbe maslina, bilo da se radi o ručnoj ili mehaniziranoj, dolazi do manjeg ili većeg oštećenja listova, grančica i velikih grana.

Nastale rane predstavljaju otvoreni put za ulazak bakterije uzročnika bolesti raka masline (Psedomonas savastanoi) koja je sve prisutnija u maslinicima na području Splitsko-dalmatinske županije.

Nakon berbe preporučujemo izvršiti preventivnu zaštitu maslina protiv raka masline (Pseudomonas savastanoi) koja je ujedno zaštita i protiv paunovog oka (Spilocaea oleagina).

U Republici Hrvatskoj registrirani pripravak za zaštitu od obje bolesti je Neoram WG.

U maslinicima koji se nalaze na položajima na kojima je češća pojava bolesti paunovo oko u jesenskim zaštitama može se koristiti pripravak Stroby WG (međutim pripravak nema registraciju i djelovanje na rak masline).

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
PSS, SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Šibensko-kninska županija:

Nakon završene berbe maslina preporuča se izvršiti tretiranje nasada protiv  uzročnika bolesti poznate pod nazivom paunovo oko (Spilocaea oleagina).

Za ovu namjenu moge se koriti pripravci čije su djelatne tvari bakreni spojevi: NEORAM WG, NORDOX 75 WG ili pripravak na osnovi krezoksim-metila - STROBY WG.

Pripravak  na bazi bakra NEORAM WG ujedno  sprečava i širenje bakterije (Pseudomonas syringae pv. savstanoi) uzročnika raka masline. Ukoliko u masliniku postoji zaraza navednim uzročnikom zaštitu prilagoditi istom.

Pripravake koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je propisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr.
pss, šibensko-kninska županija

 

20. travanj 2024 05:11