StoryEditorOCM

prijeti paunovo okoPSS Istre: Nakon berbe obavezno tretirajte nasade bakrenim sredstvima!

Piše PSD.
1. studenog 2016. - 11:18
Todor_paunovo_oko2-251114

Preporučujemo maslinarima s područja Istre da nakon berbe izvrše tretiranje svojih nasada protiv uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocea oleagina). 

U tu svrhu preporučujemo pripravak na osnovi bakra, Neoram WG, koji također djeluje i na sprečavanje širenja te suzbijanje uzročnika raka masline (Pseudomonas syringae pv. savastanoi).

Za suzbijanje paunovog oka može se koristiti i pripravak Stroby WG.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. 

Preparate koristiti prema uputama proizvođača! Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB!

Sve poljoprivredne proizvođače podsjećamo na obvezu redovitog pregleda prskalica sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (N/N 14/2014) i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (N/N 142/12). 

Svi uređaji moraju biti barem jednom pregledani do 26.11.2016 godine  a popis ovlaštenih ispitnih stanica nalazi se na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Uređaji koji ne  podliježu pregledu su ručne prskalice, leđne prskalice na mehanički, baterijski i ručni pogon, te leđni raspršivači na motorni pogon.

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
pss, istarska županija

19. travanj 2024 17:14