StoryEditorOCM

obavijest maslinarimaPSS Istarske i Šibensko-kninske županije: Oprez zbog moljca i svrdlaša!

Piše PSD.
15. lipnja 2015. - 15:19
Maslinin_svrdlas2

Istarska županija:

Maslinarima s područja Istre preporučujemo da u narednih nekoliko dana izvrše zaštitu svojih maslinika usmjerenu protiv druge generacije maslininog moljca (Prays oleae). Štete od ove generacije očituju se u opadanju plodova tijekom kolovoza.

Preparati koje preporučujemo u tu svrhu jesu preparati na bazi dimetoata (Rogor 40, Chromgor, Perfekthion, Calinogor) ili preparati na bazi deltametrina (Decis 2,5 EC).

Maslinarima koji su uključeni u integrirani sustav proizvodnje dopušteno je korištenje preparata na bazi Bacillus thurigiensis.

Također upozoravamo maslinare na prisustvo maslininog svrdlaša (Caenorhinus/Rhynchites cribripennis). Ovaj štetnik najveće štete čini na malim plodovima uzrokujući njihovo crnjenje i otpadanje. (Napomena: Rogor 40 je registriran u RH i za suzbijanje maslininog svrdlaša).

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača!

Nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi SZB!

Marina Kocijančić, dipl. ing. agr.
PSS, istarska županija


Šibensko-kninska županija
:

Jak let druge generacije maslininog moljca (Prays oleae) bilježi se i na opažačkim mjestima u zaleđu županije.

Preporuča se maslinarima čiji se maslinici nalaze u zaleđu županije (zaleđe Skradina, Pirovca, Primoštena, Miljevci, zaleđe Vodica) da obiđu maslinike te kad plod masline dostigne veličinu cca 4 mm, (glavica šibice, zrno pšenice) provedu zaštitu.

Za suzbijanje gusjenica I i II razvojnog stadija mogu se koristiti pripravci Baturad WP, ili Biobit WP ili Neemazal-T/S, dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji.

Osim navedenih može se koristit jedan od pripravaka čija je aktivan tvar dimetoat (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) ili deltametrin (Decis 2,5 EC).

Kod odabira pripravaka treba voditi račun da deltametrin spada u skupinu sintetskih piretroida koji slabije djeluju kod viših temperatura.

Tijekom narednog perioda, do faze okoštavanja preporuča se tjedni pregled maslinika na prisutnost maslininog svrdlaša (Rynchites cribripennis). Prisustvo svrdlaša moguće je utvrditi trešnjom grana na bijelu podlogu te pregledom plodova.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je poropisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 15.09. 2015. u Primoštenu Burnom (kod zadruge) od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00-15:00.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr.
PSS, šibensko-kninska županija 

23. travanj 2024 11:23