StoryEditorOCM

oprez i zbog paunovog okaPregledajte plodove! Povoljni su uvjeti za razvoj maslinine muhe

Piše Savjetodavna služba
13. rujna 2017. - 18:56

Toplo i vlažno vrijeme pogoduje razvoju gljivične bolesti poznate pod nazivom paunovo oko (Spilocaea oleagina).  

Upravo provođenjem redovite zaštite u ranojesenskom i jesenskom periodu protiv ove bolesti smanjujemo mogućnost otpadanja listova tijekom proljeća.

Maslinarima preporučamo obaviti zaštitu maslina pripravkom na osnovi bakra Neoram WG (karenca 15 dana).

Let maslinine muhe redovito se prati u tjednim intervalima, bilježimo let u nižem intenzitetu. Nedavne oborine i pad visokih temperatura stvaraju nove povoljne uvjete za razvoj štetnika. 

Maslinare upućujemo na redovito praćenje preporuka o mogućem suzbijanju u narednom periodu na www.savjetodavna.hr (preporuke-Splitsko-dalmatinska županija) kao i na redoviti tjedni pregled plodova u maslinicima.

Prag štetnosti za primjenu metode zatrovanih mamaca je 5% zaraženih plodova, a u slučaju zaraze veće od 10% opravdana je metoda zaštite cijele krošnje.

Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA, radi procjene stanja na terenu i zdravstvenog pregleda maslinika.

Pripravke koristiti po mirnom vremenu  prema uputi proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
PSS, Splitsko-dalmatinska županija

22. travanj 2024 16:17