StoryEditorOCM

opasan štetnikPojavio se svrdlaš! Maslinike kontrolirajte najmanje jednom tjedno, evo i zašto

Piše Savjetodavna služba
10. srpnja 2017. - 17:22

Ovisno o lokalitetu, sortimentu i kondiciji nasada plodovi su dosegli veličinu od 6 do 9 mm. Lokalno bilježimo napad maslininog svrdlaša (Caenorhinus cribripennis). 

Upućujemo maslinare da REDOVITO - MINIMALNO JEDNOM TJEDNO pregledavaju nasade na pojavu ovog štetnika. 

Kod manjih plodova napad je teže uočljiv jer plodići vrlo brzo crne i otpadaju, posebice pri visokim temperaturama, što kod neredovitih pregleda može promaknuti. 

Kod kasnijih napada simptomi se lakše uočavaju. Intenzitet pojave svrdlaša može biti različit ovisno o lokalitetu, ovisno o okolišu, ovisno o redovitosti provođenja mjera zaštite. Obratiti pažnju na simptome napada.

Suzbijanje je potrebno je provoditi ovisno o intenzitetu i vremenu pojave štetnika u pojedinom nasadu!

Za procjenu stanja i zdravstveni pregled nasada registrirana gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

SZB primijeniti u skladu s rješenjem o registraciji ili dozvolom, prema uputama upozorenjima, obavijestima i ograničenjima koja su navedena na etiketi. 

Profesionalni korisnik obvezan je poštivati opća načela integrirane zaštite bilja, voditi evidenciju o uporabi SZB. Uređaji za primjenu SZB podliježu redovitom pregledu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

Karmen Karlić, dipl. inž. agr.
PSS, Primorsko-goranska županija

20. travanj 2024 08:44