StoryEditor
Arhivobiđite nasade

Maslinari, oprez! Svrdlaš već radi štete u priobalnom području

Piše Savjetodavna služba
30. lipnja 2017. - 15:44

Preporuča se maslinarima da obiđu svoje maslinike te izvrše peregled plodova radi utvrđivanja oštećenja od maslininog svrdlaša.

Obilaskom maslinika na pojedinim lokalitetima u obalnom području, uočena su oštećenja ploda masline uzrokovana štetnikom poznatim pod nazivom maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis).

Napadnuti plodovi su djelomično ili potpuno pocrnili i vise u krošnji, a na njima se mogu uočiti crne točkice. Crne točkice mogu se uočiti i na plodovima koji su još zeleni ili su počeli mijenjati boju prema žutoj – smeđoj ili su se počeli smežuravati.

Svrdlaš se teže uočava vizualnim pregledom pa se preporuča u jutranjim satima vršiti otresanje grana na bijelu podlogu. Tjedni pregled maslinika preporuča se do faze okoštavanja.

Napadu svrdlaša podložnije su sorte sitnijeg ploda i lokaliteti gdje se ovaj štetnik u većem intenzitetu javljao i proteklih godina.

Ukoliko je napad jak, veliki broj izbodenih plodova, za suzbijanje svrdlaša može se koristiti registrirani pripravak Rogor 40.

Zaštitu provesti u ranim jutarnjim satima dok je štetnik još aktivan u krošnji.

Pripravak koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu poropisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 20.09.2017. u Primoštenu Burnom, Draga 6, od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00-15:00.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
PSS, Šibensko-kninska županija

Izdvojeno

11. srpanj 2020 11:09