StoryEditor
MaslinaSTRUKA SAVJETUJE

KAKO NE POGRIJEŠITI - Pilanje debelih grana

Piše Meri Šilović
29. rujna 2021. - 13:53

Nije rijedak slučaj da maslinari odmah uz berbu obave i rezidbu. A o rezidbi, „vječnoj školi“ za maslinare nikad se dovoljno ne zna i uvijek se uči. Osnovni nedostatak u našim krajevima u maslinicima je da imamo puno debelog drva u odnosu na količinu lista na maslini.

Evo kako da ne pogriješite ako se već prihvatite pile. Ako napravimo jaku rezidbu odmah poslije berbe, ili u 12. ili 1. mjesecu, upozorava Žarko Kovačić, agronom, viši stručni savjetnik Ministarstva poljoprivrede, tada stablo ima signal da mu fali lista. I ono će onda slabije razvijat cvijet, a intenzivnije će razvijati pupove od lista.

Nikako ne treba totalno ogoliti sredinu krošnje masline. „Sa gornje strane grane je mlada kora, bit će izložena jakome suncu i onda nam se događaju ožegotine. Opeklina na kori ogoli granu do drva i smanjuje se cirkulacija sokova iz lista prema korijenu i imamo efekte poluprstenovanja. Dakle unutarnji dio stabla masline treba prozračit, a ne ga ogolit“, savjetuje Žarko Kovačić.

Kad počne jako kolanje sokova u maslini (uglavnom do sredine travnja) bilo bi poželjno stat sa pilom, ne pilat maslinu.

Agronom Žarko Kovačić ističe nekoliko osnovnih pravila kako pravilno pilati debele grane.

image
Pravilno ispilana grana
Vojko Basic/HANZA MEDIA

Zbog sigurnosti grana se podpila ili malo zareže poviše mjesta završnog reza. Dakle da se grana zbog težine ne bi odcijepila i napravila veliku ranu pilamo poviše mjesta zarezivanja.

image
Zapilavanje zbog sigurnosti

Nikako nemojte ostavljati čep ili batrljak, jer takve rane teže zarastaju. K tome na takvom mjestu pojačano rastu vodopije.

image
Loše pilanje na čep

Rez neka je okomit na rast grane, ne potpuno ravan već blago nakošen prema dole.

I neka sa donje strane ostane malo ispupčenja iz kojeg se luči kalus -hormon koji pomaže zacjeljivanju rana.

Poboljšana učinkovitost orezivanja uz novi Pro Pruner iz BOSCH-a

Doživite novu razinu učinkovitosti. Uz akumulatorske škare Pro Pruner orežite voćke/vinograd/masline u tren oka. Radite s manje napora i s bržim rezultatima: u usporedbi s ručnim škarama, Pro Prunerom može se nesmetano rukovati uz znatno manje napora zahvaljujući njegovom 12V motoru bez četkica visoke učinkovitosti. Snažni litij-ionski akumulatorski sustav škara omogućuje do 4.500* rezova po punjenju, osiguravajući dugo trajanje i trajne performanse. S vrlo izdržljivim noževima nudi dugi vijek trajanja sa više od 500 000* rezova. Uz težinu od samo 1 kilograma omogućava dulji rad bez napora.

image
Bosch Pro Pruner

Održavajte svoje voćnjake, vinograde i maslinike brže, jednostavnije i uz manje troškove rada zahvaljujući novim škarama za orezivanje iz BOSCH-a.

BOSCH Pro Pruner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 00:25