StoryEditor
Gastro i zdravljeznanost potvrdila

Svakodnevna konzumacija maslinovog ulja pojačava zaštitni učinak 'dobrog kolesterola'

Piše PSD.
16. veljače 2017. - 13:31
festival_maslina_zagreb15-040217

Mediteranska prehrana koja uključuje djevičansko maslinovo ulje može pojačati zaštitni učinak tzv. dobrog (HDL) kolesterola, objavio je stručni časopis Circulation, a prenosi portal Pliva zdravlje.

Prema nalazima prikupljenima tijekom 12 mjeseci od 296 osoba prosječne dobi 66 godina, mediteranska prehrana ima višestruki pozitivan učinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Sudionici istraživanja su svakodnevno konzumirali oko 4 žlice djevičanskog maslinovog ulja.

Novi rezultati naglašavaju učinak djevičanskog maslinovog ulja na pojačavanje funkcije tzv. dobrog (HDL) kolesterola, posebno njegovog protuupalnog učinka, pišu istraživači iz Hospital del Mar u Barceloni.

Po njihovim riječima, ovakav efekt nije bio prisutan kod osoba koje su se zdravo hranile, ali nisu konzumirale djevičansko maslinovo ulje.

MASLINA / PLIVA ZDRAVLJE

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 11:07