StoryEditor

Maslinovo ulje je iznimno zdravo, ali ponekad ga je bolje izbjeći...

Piše PSD.
6. prosinca 2016. - 16:48
MASLINA0106ULJARA15

Mada je iznimno zdravo, maslinovo ulje ponekad nije dobra opcija. Stoga, pročitajte kada ga nikako ne biste smjeli konzumirati jer je štetno, piše Prevention

1. Ako niste sigurni odakle je došlo 

Prije nego počnete kuhati i peći s njime ili mazati lice i tijelo uljem, svakako se pobrinite da je provjerene kvalitete i da znate odakle je došlo. A bilo bi najbolje da bude domaće kako se ne biste izlagali sumnjivim tvarima koje bi ono moglo sadržavati. 

2. Za prženje 

Veliki dio hranjivih vrijednosti koje povezujemo s maslinovim uljem, kao što su omega-3 masne kiseline i antioksidansi, uništavaju se u procesu zagrijavanja pri visokoj temperaturi. Ni skuplje i kvalitetnije maslinovo ulje nije imuno na gubljenje "zdravih" komponenti tijekom procesa "dubokog" prženja ili pripremanja hrane na woku. A ako baš želite pržiti na ulju, tada radije koristite suncokretovo ulje koje bolje podnosi visoke temperature.

3. Na roštilju 

Ako ne morate, nemojte meso, povrće ili ribu njime zalijevati kada ih pečete i pripremate na roštilju jer će se dogoditi da će ulje gorjeti te izazvati plamen, što će izazvati smrad. Jelo zalijte uljem nakon pečenja pa će vam biti ne samo i ukusno, već i mirisno i zdravije. 

4. U pečenju pekarskih proizvoda 

Mada se može koristiti kao zamjena za maslac ili margarin, trebate imati na umu da maslinovo ulje ipak ima intenzivan i miris i okus. Stoga se radije držite maslaca, a to se odnosi na sve proizvode koji uključuju kremu i šećer. Dakle, na torte, slastice, kolače i preljeve za kolače te palačinke. Isto tako i kod muffina s voćem, izbjegavajte korištenje maslinova ulja. 

5. Kao preparat za kožu i protiv akni 

Mnogi koriste maslinovo ulje kao regenerator za kosu, kao masku za lice i kosu, kao sapun te losion za tijelo. No, ukoliko imate akne i osipe po tijelu ili ipak osjetljiviju kožu, nikako ga ne stavljajte jer bi vam se stanje moglo čak i pogoršati. Tada radije koristite arganovo ulje. 

K. J.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 20:13