StoryEditorOCM

čuvari mladostiMasline koja rastu u višim predjelima bogatije su moćnim antioksidansima!

Piše M. Čović
13. prosinca 2017. - 08:32

Istraživanje provedeno na maslinama u Brazilu i Španjolskoj povezalo je nadmorsku visinu na kojoj su masline zasađene s korišću za ljudsko zdravlje.

Naime, istraživanje je pokazalo pozitivnu vezu između visine i razine tri važna sastojka u maslinama: koenzima Q10, kojeg se smatra čuvarom srca i mladosti, koristi se u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti, te tokoferola (vitamin E) i fenola.

Masline koja rastu u višim predjelima imaju veću koncentraciju ova tri sastojka koji se smatraju moćnim antioksidansima s dokazanim pozitivnim učincima u borbi protiv upalnih procesa i tumora.

U istraživanju je korišteno ekstradjevičansko maslinovo ulje sorte Arbequina iz jedanaest različitih regija u Brazilu i Španjolskoj. Svako ulje je u nezavisnim laboratorijima testirano na koncentraciju tri sastojka, a rezultati su pokazali snažnu povezanost između visine, temperature i količine kiše s razinom koenzima Q10, tokoferola i fenola u uljima.

Istraživački tim je izabrao španjolska i brazilska ulja zbog njihovih suprotnih pozicija – Španjolska je dugi niz godina jedan od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika maslinovog ulja, dok je Brazil još uvijek neiskusan proizvođač i rapidno rastući uvoznik.

U obje zemlje se u velikim količinama sade masline Arbequina, poznate španjolske sorte koja se dobro adaptirala intenzivnoj kultivaciji u Brazilu.

Od jedanaest odabranih maslinarskih regija, španjolska Granada ima drugu najvišu visinu i najnižu razinu kiše, dok brazilski Rio Grande do Sul ima drugu najnižu visinu i najvišu razinu padalina. Ekstradjevičansko maslinovo ulje iz Granade ima najvišu razinu koenzima Q10, a ulje iz Rio Grande do Sula najnižu razinu.

Stručnjaci se nadaju kako će ovi rezultati pomoći pri odabiru lokacija za nove nasade maslina kako bi se na najvišu moguću razinu podigla nutritivna vrijednost ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Istraživanje je ujedno potvrdilo kako je ekstradjevičansko maslinovo ulje jedan od najboljih prirodnih prehrambenih izvora koenzima Q10 čiji unos u razvijenim zemljama nije dovoljan da bi se kompenziralo njegovo smanjenje u organizmu vezano uz starenje, pa je potrebno promovirati konzumaciju ekstradjevičanskog maslinovog ulja kao alternativu uzimanju dodataka prehrani. 

17. travanj 2024 11:53