StoryEditorOCM

koristi se čak i koraLubenica je nezaobilazno ljetno osvježenje, ali i moćan lijek: čuva od raka, pomaže pri mršavljenju, čisti bubrege...

15. lipnja 2017. - 14:15

Lubenica je nezaobilazan dio ljeta. Volimo je jer je iznimno osvježavajuća, a ujedno vrlo zdrava. Jedan od mogućih načina konzumiranja ovog vrhunskog voća je priprema soka koji je ugodno svjež i poboljšava zdravlje i raspoloženje. No, lubenica ima i niz izvrsnih svojstava koja dobro utječu na zdravlje.

Prevenira rak kože

Likopen, tvar koja plodu daje privlačnu crvenu boju, vrlo je snažan antioksidans koji štiti krvnožilni sustav od oštećenja koja mogu biti uzrokovana slobodnim radikalima. Istraživanja pokazuju da ljudi koji unose mnogo likopena imaju vrlo nizak rizik za kardiovaskularne bolesti. Osim toga, likopen štiti kožu od štetnih UV zraka, što može dovesti do preranog starenja i boranja kože, pa čak i raka kože. Čaša soka od lubenice prije odlaska na plažu osigurat će vam dodatnu zaštitu. Osim od raka kože, likopen smanjuje rizik obolijevanja od drugih karcinoma kao što je rak debelog crijeva, želuca, prostate, gušterače i pluća.

Bolja cirkulacija

Citrulin, aminokiselina kojom je bogata lubenica u tijelu se pretvara u arginin koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi i istodobno rasterećuje vene. Među ostalim, lubenica je dobar saveznik za opuštanje kad ste pod stresom ili kad trebate brži oporavak nakon naporne fizičke aktivnosti.

Pomoć pri mršavljenju

Arginin pomaže u bržem mršavljenju. Naime, ova tvar sprječava prekomjerno skladištenje masti i blokira enzim koji je uključen u njihovu pohranu u stanicama. Osobit učinak postiže se ako sok od lubenice konzumirate neposredno prije obroka. Kao što je poznato, lubenica ima nizak sadržaj kalorija i uglavnom se sastoji od vode. Jedna čaša soka smanjuje apetit i pomaže da se zasitite s manje kalorija nego što ih obično unosite.

Protuupalni učinak

Lubenica je bogat izvor flavonoida, karotenoida i drugih spojeva koji sprječavaju upalu u organizmu. Većinu tih tvari dobit ćete ako konzumirate dobro sazrelu lubenicu. Zato prilikom kupnje pazite da ne kupite nedozreli plod ili pričekajte nekoliko dana prije nego što iz nje iscijedite sok.

Čisti bubrege

Pijući sok od lubenice učinit ćete dobro i svojim bubrezima. Lubenice, naime, imaju detoksikacijski učinak na organizam i pomažu da se iz bubrega oslobode amonijak i mokraćna kiselina i tako smanji rizik nastanka bubrežnih kamenaca.
okvir

Koristite i koru

To ćete lakše učiniti ako imate sokovnik. Preporučljivo je koristiti i koru jer se u njoj skriva mnogo hranjivih tvari. Koru prethodno očistite četkom i jabučnim octom jer ćete tako ukloniti tragove pesticida. Ako nemate sokovnik, još uvijek možete pripremiti ukusan sok. U tom slučaju lubenicu izrežite na komade, istisnite sok lubenice najprije kao kašicu, a zatim procijedite kroz fino sito. Odličan dodatak su limun i menta koji ga dodatno osvježavaju i naravno nekoliko kockica leda. Konzumirajte ga svježeg jer će tako sačuvati većinu hranjivih tvari.

18. travanj 2024 19:16