StoryEditorOCM

EGZOTIKA U KANTUNU VRTAKumkvat - zlatna narančica bogata zdravim sastojcima

Piše PSD.
30. studenog 2016. - 13:27
vrt291004kumquat1

Kinezima Cumqat ili comquot – zlatna naranča, Japancima kin kan, kin kit ili kin kuit. U Brazilu je Laranja de ouro, a kod nas jednostavno kumkvat.

Vjeruje se kako potječe iz Kine, gdje se i prvi put spominje 1178. godine. Danas je u uzgoju i u Japanu, te u toplijim područjima SAD-a. Kod nas se intenzivnije uzgaja u dolini Neretve.

Plodovi kumkvata su ovalni, veličine osrednje šljive, narančaste boje. Jedu se cijeli, zajedno s korom i sjemenkama. Okus im je poput onog u naranče, lagano gorkast. Postoje i sorte zelenkaste kore, okusa koji podsjeća na limun.

Kupljene plodove valja čuvati u plastičnoj vrećici u frižideru. Mogu se održati svježim i do dva tjedna. Osim sirov, jede se i ušećeren, kuhan u kompotima, marmeladama. 

Često se njime dekoriraju kokteli, a probajte deblje ploškice ploda kumkvata staviti na mariniranu i maslinovim uljem polivenu ribu i nećete požaliti.

Plodovi kumkvata bogati su mnogim vrijednim sastojcima. Dobar su izvor vlakana i vitamina A i C. Sadrže i nešto kalcija i željeza.

Dobili ste na dar prelijepo malo stabalce kumkvata puno plodova. Što s njim? Presaditi ga ili ostaviti u loncu?

- Ako ikako možete, presadite ga u vrt – veli za Maslinu Višnja Dallera, dipl. ing. agronomije iz poznatog rasadnika Prud u Metkoviću, koja se još u nekadašnjem velikom PIK-u Neretva bavila agrumima. 

– Kumkvat je tipični agrum i ljepše uspjeva ako je posađen u zemlji, u vrtu. Preferira vrt na jugozapadnoj strani. Živjet će on i u loncu, u pitaru, on je trpeća biljka, ali će mu krošnja biti manja, kao i korijenje i kraće će živjeti. Kumkvat uspijeva najdalje do 35. paralele, a mi u Neretvi smo na 43. paraleli i to je najsjevernije gdje on raste. Pomorci su ga odavno donosili ovamo.

Kako kumkvat njegovati i kad se bere? 

- Bere se kod nas u dolini Neretve od Nove godine do kraja prvog mjeseca, a u Dubrovniku i njegovoj okolici i kasnije, sve do trećeg mjeseca. A kako ga njegovati? Kao i svaki agrum. Kad mu se ono zakovrčaju listovi, kao i drugim agrumima, treba ih tretirati pripravkom od koprive ili sprejem protiv lisnih ušiju. I svako proljeće treba ga prihraniti sa NPK 7-14-21, to je idealno gnojivo za naše priobalje. Ljeti ga zalijevajte najkasnije svaki drugi dan, a u proljeće i jesen jednom tjedno - savjetuje Višnja Dallera.

Pišu Marin Kukoč i Meri Šilović

18. travanj 2024 11:59