StoryEditor
Gastro i zdravljevoće za bogove

Donosimo vam zanimljivosti o grožđu: znate li da samo tri decilitra soka smanjuju rizik od srčanog udara?

Piše Maslina. Agroportal
10. kolovoza 2017. - 12:30

Prema najstarijim azijskim i egipatskim spomenicima, može se zaključiti da je kultura vinove loze postojala prije 8000 do 12000 godina, a sigurni podaci iz Egipta, stariji od 6000 godina (prizori berbe i prerade grožđa u vino oslikani su na grobnici Ptah-Hotepa u Memfisu).

Grožđe je, piše Agroportal, jedna od najstarijih uzgajanih voćnih vrsta. Iako se stoljećima uzgajalo za proizvodnju vina, tek u 16. stoljeću uzgojeno je stolno grožđe.

U Bibliji se spominje da je Noa zasadio vinovu lozu nakon što se poslije potopa sretno iskrcao na novom tlu. Vinova loza dugovječna je biljka, u Burgundiji su poznate loze stare 400 i više godina, a Pilinije spominje lozu staru i 600 godina.

Obično za grozd kažemo da je plod vinove loze, a zapravo je plod svaka bobica. Opisani su čokoti koji nose više stotina kilograma a promjera su i 2 metra.

Aromatične tvari najzastupljenije su u kožici grožđa, a čine iheterična ulja s esterima. Aromatičnih tvari sadržava najviše neposredno prije pune zrelosti, što je vrlo važno znati za proizvodnju vina, jer aromatični kultivari prezrelošću gube dio tih tvari. 

Zato berbu treba obaviti 7-10 dana prije pune zrelosti, a to se vrijeme određuje praćenjem nakupljanja šećera i kiselina.

Neke zanimljivosti o grožđu:

Za grožđe je odavno poznato da čisti organizam te da potiče metabolizam upravo zbog sadržaja minerala i kiselina.

Ako želite u potpunosti osjetiti njegov pravi okus i miris izvadite ga iz hladnjaka 30-ak minuta prije posluživanja. Ne može se zamrzavati.

Crno grožđe sadržava veću količinu željeza nego bijelo. Crno grožđe je kiselije, s manje šećera, a bijelo sadržava više šećera i manje je kiselije.

Sto grama grožđa čini oko 12 bobica, odraslom čovjeku zadovoljava čak 18% dnevnih potreba za vitaminom C. Voćni šećer iz grožđa razlikuje se od ostalih voćnih šećera po tome što ulazi u krvotok bez djelovanja sline, tako da je priljev energije vrlo brz.

Zapaženo je da sok od crnog grožđa u značajnoj mjeri smanjuje rizik od pojave srčanog udara, i to već u količini od 2,5 do 3,0 dcl dnevno. Već ta količina soka od crnog grožđa ima toliki potencijal da smanjuje sljepljivanje krvnih pločica, trombocita u krvnim žilama, i tako sprječava stvaranje tromba.

Istraživači su izračunali da je proces agregacije trombocita smanjen čak 77% već nakon jednotjednog pijenja soka od grožđa. Misli se da su upravo flavonoidi zaslužni za to, a čak je pokušano izdvojiti ih, koncentrirati i načiniti tablete od njih.

Vino ima istu djelotvornost. Usporedno su se u pokus uključile još dvije skupine ljudi: jedna je dobivala sok od naranče, a druga sok od grejpa. Iako navedeno voće sadrži flavonide, kod njih je sljepljivanje krvnih pločica ostalo isto, piše Agroportal.

#GROžđE

Izdvojeno