StoryEditorOCM

PromoAtraktivne penjačice - Njihov je izbor velik, od onih koje ne cvjetaju, ali zato prave debelu hladovinu, do onih koje cvjetaju prekrasnim cvjetovima od ranog proljeća do kasnog ljeta

Piše dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr.
23. travnja 2021. - 13:30

Rijetko koja biljna skupina ima toliku primjenu u uređenju otvorenih prostora, kao što ih imaju penjačice. Bilo da želite prekriti kakav ružan zid, ograditi se od neželjenih pogleda ili jednostavno želite stvoriti ugodnu hladovinu pod kojom ćete opušteno sjediti, penjačice su uvijek idealan izbor.

Posađene na pravom mjestu, pomoći će nam da povežemo unutrašnjost kuće s njezinim vanjskim dijelom.

Od davnine su težačke kuće u primorju, kao obvezan element imale odrinu od vinove loze, koju posljednjih desetljeća zamjenjuje kivi ili ukrasne cvatuće penjačice.

Njihov je izbor velik, od onih koje ne cvjetaju, ali zato prave debelu hladovinu, do onih koje cvjetaju prekrasnim cvjetovima od ranog proljeća do kasnog ljeta.

image
Glicinija - prije izbivanja listova okiti se brojnim grozdastim cvjetovima intenzivnog mirisa

Glicinija

Glicinija je izuzetna penjačica snažnih izdanaka, koja se može uzdići do impozantnih visina. Iako ste možda najčešće vidjeli gliciniju plavkasto- ljubičastih grozdastih cvjetova, postoje i sorte koje cvjetaju bijelim ili ružičastim cvjetovima.

Ova vrsta cvjeta dosta rano, u travnju, prije izbivanja listova kada se njezini dugi izboji okite brojnim grozdastim cvjetovima intenzivnog mirisa. Vrlo često se sadi uz fasade kuća ili uz pergole.

Treba joj osigurati snažan potporanj zbog toga što starije biljke svojim snažnim granama lako mogu oštetiti površinu po kojoj se penju. Naročito treba paziti na oluke koje jake grane glicinije lako poruše.

Gliciniju treba saditi na osunčanim, od vjetra zaklonjenim položajima. Traži duboka, rahla i propusna tla, uz često i obilno zalijevanje ljeti. Naraste i do 12 metara u visinu, a mlade biljke procvjetat će tek nakon nekoliko godina.

image
Tekoma je česta penjačica u našim vrtovima

Tekoma

I tekoma je česta penjačica u našim vrtovima. Odlikuju je lijepi, trubasti cvjetovi veličine oko 8 centimetara. Najčešća je sorta narančastih cvjetova, no postoji i ona crvenih. Iako će biljka prvi put procvjetati tek nakon nekoliko godina, bujnom cvatnjom od lipnja do rujna nadmašit će mnoge vrste.

Za kratko vrijeme će pružiti svoje izboje i do 10 metara u visinu. Tekomom možete prekriti fasadu kuće, natkriti pergole, a lijepa je i ako se penje uz staro deblo ili prekriva električni stup. No ima i jednu manu, koja se ogleda u stalnom izbijanju mladih izboja ne samo uz matičnu biljku nego i desetak metara od nje, pa ako se ne održava vrlo lako može zagušiti ostalo bilje u vrtu.

Iako je tolerantna vrsta prema raznim staništima, najbolje će uspijevati na potpuno osunčanom, od vjetra zaštićenom položaju. Uzgaja se na rahlim, humusom bogatim tlima.

image
Ruže penjačice mnogima su izbor broj jedan

Ruža penjačica

Ruže penjačice mnogima su izbor broj jedan. Razvojem brojnih novih sorti, danas se mogu izabrati ruže koje imaju i do 10 metara duge izboje, a koriste se za prekrivanje lukova, pergola ili se sadnjom uz rešetkaste okvire pomoću njih dobiva vrlo lijepa pregrada.

Kao i ostale vrste ruža, i penjačice treba saditi na osunčanim položajima, na dubokim, hranjivima bogatim tlima. Izbjegavajte sadnju uza zidove usmjerene prema jugu jer se isti u ljeto previše zagriju, a to ružama može štetiti.

image
Pavitina obilno cvjeta od proljeća pa do kraja ljeta

Pavitina

Izrazito lijepi cvjetovi raznih boja i oblika i obilna cvatnja od proljeća pa do kraja ljeta ovu su penjačicu posljednjih godina učinili sve češćom u mnogim vrtovima. U kontinentalnim vrtovima u uzgoju je već dugi niz godina. Ovisno o sorti, cvjeta od svibnja do listopada prekrasnim cvjetovima bijele, plave, ružičaste, ljubičaste, žute i crvene boje. Sorte koje cvjetaju u proljeće imaju nešto manje cvjetove od onih koje cvjetaju ljeti.

Pavitina se može kombinirati s brojnim ukrasnim drvećem i grmljem po kojima će pustiti svoje grane. Idealnu kombinaciju predstavlja tamnozelena boja neke crnogorice i svijetla boja cvijeta klematisa. Također je lijepa kombinacija ruže i pavitine.

Klematis se uzgaja na plodnim tlima, na sunčanom položaju ili u polusjeni. Odgovara mu humusno, hranjivima bogato tlo. Njegov korijen uvijek treba biti u hladu, pa u podnožje biljke posadite kakav niski pokrivač tla, ili smjestite nekoliko kamenih gromada.

image
Čuvarkuća će lijepo izgledati na terasi

TERASE - Što posaditi u sjeni, a što na punom suncu?

Izbor biljnih vrsta za terase koje su veći dio dana zasjenjene mnogo je teži. Osim standardnih vrsta koje preferiraju sjenovite položaje, primjerice vodenicu, begoniju, na ovim je položajima pogodna sadnja vrsta ukrasnih listova, primjerice funkije, aspidistre, raznih vrsta šparoga ili bršljana.

Ekstremno sunčani položaji poseban su problem. Ovdje kod izbora biljnih vrsta treba biti oprezan, želimo li tijekom cijelog ljeta uživati u zasađenom bilju. Za takve su položaje preporučljive uglavnom trajne cvjetne vrste, koje će preživjeti i kraća razdoblja nebrige. S obzirom na to da takve vrste uglavnom bez problema prezimljuju na otvorenom, idućih godina nećete imati problema oko njihove zamjene.

Za ovakva su područja preporučljive kombinacije, primjerice lavande, gazanije i eševerije, seduma i čuvarkuće, tobirovca, gailardije i majčine dušice. Navedene kombinacije naročito su zahvalne za terase vikendica u kojima ne boravimo tijekom cijele godine te nemamo priliku mnogo se posvećivati bilju.

image
Rajčica u tegli- 24,90 kn u Pevexu
image
Pevex - CHILLI papričice u tegli- 24,90 kn
image
Sadnica CAMELLIA JAPONICA- snižena sa 129,90 kn na 99,90 kn u Pevexu
image
U Pevexu sadnica ASTAILBA- snižena sa 85,00 na 69,90 kn

Sve o uzgoju i njezi bilja čitajte na www.posadisam.com  savjeti o gnojidbi, rezidbi, kalendar radova i brojne druge zanimljive teme.

Pevexov proljetni izlog

Za održavanje lijepog i uređenog vrta važno je opremiti se odgovarajućim vrtnim alatom, sadnicama, zemljom...izdvajamo iz Pevexova proljetnog izloga:

image
Visoka tegla za balkon - CITY- snižena sa 239,00 na 199,90 kn u Pevexu
.:: Stigmal::.
image
Samohodna kosilica SMARTOOL PRO G51SHL-K- sniženo sa 3.699,00 na 2.999,00 kn u Pevexu
image
Električni spaljivač korova SMARTOOL PLD2430- sniženo sa 299,00 na 199,00 kn u Pevexu
image
Zemlja za cvijeće FLORAFIN- snižena sa 34,90 na 27,90 kn
19. travanj 2024 21:03