StoryEditorOCM

potpore poduzetničkim projektimaNatječaj ‘POKRENI NEŠTO SVOJE‘ Vjetar u leđa BIFARD-u

Piše PR
10. listopada 2022. - 00:00

Riječ je o startupu iz Zagreba koji se bavi uzgojem korisnih kukaca za potrebe organske, integrirane i klasične poljoprivrede

U sklopu Programa potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj na natječaj programa Pokreni nešto svoje 2022. godine je pristiglo ukupno 405 prijava iz cijele Hrvatske. U drugi krug procjene pred stručnom komisijom je ušlo 14 projektnih ideja, a među finalistima je, nakon dodatne procjene, odabrano šest projekata kojima će, osim bespovratne financijske potpore u iznosu od 74.000 kunaACT Grupa i partner programa Philip Morris Zagreb osigurati i promociju te kontinuirano poslovno mentorstvo. 

BIFARD je startup iz Zagreba koji se bavi uzgojem korisnih kukaca za potrebe organske, integrirane i klasične poljoprivrede. U fokusu proizvodnje trenutno je crna vojnička muha, kukac čije se ličinke koriste kao održivi izvor proteina za razne formulacije krmiva, hrane za ribe i za kućne ljubimce. Za razliku od neodrživog sojinog i ribljeg brašna koji su glavni izvor proteina u krmivima, crvići ove muhe, jedući biootpad, vrše konverziju otpada u svoje bjelančevine i masnoće.

Uz podršku programa BIFARD će razviti novi proizvod – visoko-proteinsko BSF brašno specifičnog aminokiselinskog sastava. O uspjehu na natječaju i daljnjim planovima razgovaramo s Momirom Futom iz BIFARD-a j.d.o.o.

Što vas je ponukalo na prijavu na natječaj „Pokreni nešto svoje“?

Svaki poduzetnički pothvat zahtijeva novac za početak, za kvalitetan start. Na sreću, živimo u vremenu kada se do tog novca relativno lako može doći u obliku najrazličitijih poticaja i grantova od ljudi, tvrtki i institucija koji prepoznaju određene dobre i održive ideje, kao i ljude iza tih ideja, i žele vam pomoći da te ideje realizirate i pokrenete nešto svoje. Ulažu u nešto što vjeruju. Budući da je naš startup BIFARD relativno mlada tvrtka, u samom početku nam je najteže bilo pronaći kapital za pretakanje naše ideje u djelo. Prijavili smo se na natječaj, dakle, prvenstveno zbog novca i na naše ogromno zadovoljstvo, osvojili smo jednu od nagrada.

Jeste li očekivali da ćete dobiti poticaje u sklopu ovog natječaja?

U početku, dok smo pisali i sastavljali prijavu na natječaj, bili smo umjereni optimisti. Htjeli smo dobiti poticaj za naš projekt, bili smo fokusirani na uspjeh i vjerovali smo u sebe. Mislim da u bilo kojoj grani poduzetništva ne možete biti pesimist. Jednostavno nećete uspjeti ako je čaša poluprazna. Međutim, kada smo čuli da se na natječaj ove godine prijavilo više od 400 projekata, moram priznati da je optimizam malo splasnuo. Iz iskustva, gledajući osvajače iz prošlih godina, znali smo da su pobjednici bili sve do jednog uglavnom odlični, inovativni i vrlo zanimljivi projekti. Nije bilo razloga da konkurencija i ove godine ne bude jaka, što se na koncu pokazalo točnim. Ostalih pet projekata koji su, pored našeg, ove godine osvojili poticaje su svi također vrlo zanimljivi i poticaja vrijedni. Ovim putem im još jednom čestitam i želim svima puno sreće u realizaciji.

Opišite kako je tekao hodogram prijave i vaša razmišljanja za vrijeme trajanja natječaja i nakon proglašenja.

Za „Pokreni nešto svoje“ sam znao od prije, pratio sam projekte koji su ranijih godina financirani, međutim ove godine u našem timu prijavljivanje, iskreno, i nije bilo planirano prije nego što je sam natječaj otvoren. Imali smo neke druge planove. Draga prijateljica, također poduzetnica i konzultantica na nekim našim ranijim projektima nam je skrenula pozornost da je natječaj otvoren i ove godine, te smo se tada odlučili prijaviti. Sjeli smo, prodiskutirali, vidjeli koji dio poslovanja, odnosno koji se od nekoliko projekata kojima se planiramo u okviru BIFARDA baviti u bliskoj budućnosti najbolje uklapa u okvir poticaja i predviđeno financiranje, napisali smo draft projekta, izbrusili detalje i prijavili se. Nakon tri tjedna smo dobili mail da smo prošli prvi selekcijski krug i da idemo dalje. Iznimno nas obradovala ova vijest i odmah su počele pripreme za našu prezentaciju. Osobno sam online (što je na moju nesreću postao standard svih prezentacija tijekom pandemije) prezentirao našu tvrtku i projekt pred komisijom, koja je na naše zadovoljstvo prepoznala što želimo i što nudimo, te smo završili kao jedan od dobitnika PNS2022.

Jeste li već prije imali iskustva u poduzetničkim vodama? U slučaju da jeste – kako je tekao vaš poduzetnički put? Ovdje govorim o pothvatima koji nisu vezani za poticaje…

Formalno ne. Ja sam donedavno bio samo akademski znanstvenik – dakle biolog koji je gradio svoju znanstvenu karijeru u različitim znanstvenim institucijama. Od kada je BIFARD krenuo s poslovanjem, pored znanstvenika sam postao i poduzetnik. Učim nešto novo svaki dan, učim vokabular poduzetništva, učim kako plivati u tim vodama i to me zbilja iskreno veseli.

Kako vam je ideja o vašem poduzetničkom pothvatu pala na pamet? Izvor, inspiracija? Kako ste se našli u poduzetničkim vodama? Je li postojalo vrijeme preispitivanja vaše odluke da se bavite poduzetništvom?

Još od sredine studija, pa i tijekom doktorata, dakle već nekih petnaestak godina, se na ovaj ili onaj način bavim kukcima. Možemo reći da su kukci postali sastavni dio mog života. Nakon doktorata sam htio napustiti akademsku znanost i prijeći u industriju, baviti se i dalje istraživanjima, ali u nekom drugom kontekstu, no to se pokazalo težim nego što sam tada mislio. U svijetu je tada bilo svega nekoliko privatnih tvrtki koje su se bavile kukcima, a zaposliti se u njima je bilo gotovo nemoguće. Tada sam prvi put pomislio da bih mogao pokrenuti nešto svoje. Ideja o uzgoju korisnih kukaca se rodila, dakle, još tada, prije nekih šest, sedam godina, međutim trebalo je dosta vremena da se ona iskristalizira i pretoči u nekakav ozbiljniji poduzetnički pothvat. U međuvremenu sam okupio tim koji danas čini BIFARD i prije nekih pola godine je to sve i zvanično krenulo. Vrijeme preispitivanja je trajalo godinama prije same odluke da krenemo u ovo. Od kada smo krenuli učimo, usavršavamo se, radimo i ne okrećemo se…

Zbog čega ste se odlučili za održivo poduzetništvo?

Kao biologu, ideja održivosti je u mom slučaju neraskidivo povezana s prirodom. Dakle, održivost je nešto što se po prirodi stvari podrazumijeva u svim aspektima mog života, od odvajanja i recikliranja smeća, preko hranjenja ptica na prozoru, čuvanja prirode i okoliša najviše što je moguće, do načina na koji naša tvrtka posluje. Iskreno sam uvjeren u to da nema smisla raditi bilo što ili baviti se bilo čime ako time izravno i indirektno uništavate svoj okoliš. Koja je poanta stvorenog novca ako ćete uništiti svijet oko sebe? Gdje ćete ga vi ili vaše potomstvo i na što potrošiti? Dakle, održivost i lokalna cirkularna ekonomija su dva pilona na kojima sama ideja BIFARD-a počiva. Trenutačno nam je u fokusu poslovanja uzgoj i proizvodnja proizvoda od ličinki crne vojničke muhe. To je jedna od sedam vrsta kukaca koji su trenutno dozvoljeni za komercijalni uzgoj i ekstrakciju proteina u EU-u. U partnerstvu s našim dobrim prijateljima, pivovarom Pulfer iz Zagreba, koristimo njihov biootpad, trop iz proizvodnje piva koji se pokazao kao izvrsna hrana našim crvićima. Kada crvići dostignu određeni stadij, oni postaju ekološki i održi izvor proteina koji se koristi u stočnim brašnima i u proizvodnji krmiva. Dakle, održiva su alternativa proteinima iz sojinog i ribljeg brašna, koja su oba apsolutno neodrživa. Naša proizvodnja time demonstrira održivost na tri fronta – koristimo tuđi otpad s jedne strane i smanjujemo potrebu za neodrživim uzgojem soje i prekomjernim izlovom sitne ribe s druge strane. Na koncu, životinje koje se hrane našim proizvodima, hrane se prirodnom i zdravom hranom. Sve je, dakle, povezano.

Koji su najveći izazovi s kojima ste se dosad susreli?

Nesposobnost bankarskih djelatnika, za moj pojam nepotrebna birokracija te spora i neučinkovita administracija.

Na koji trenutak u vašoj poduzetničkoj karijeri ste najviše ponosni?

Prije poticaja „Pokreni nešto svoje“, BIFARD je tijekom prošle godine bio dio ClimAccelerator programa Climate-KIC - glavne inovacijske inicijative Europske unije u sferi klime i klimatskih promjena. U programu je sudjelovao i natjecao se veliki broj najrazličitijih projekata iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke i Grčke koji na neki način doprinose očuvanju klime. Tijekom niza radionica i usavršavanja u sklopu akceleratora, i niza prezentacija pred različitim komisijama, naša tvrtka je osvojila jednu od dvije glavne nagrade u Hrvatskoj. Bespovratna sredstva koja smo osvojili tom prilikom su direktan rezultat našeg predanog planiranja i rada na našoj ideji. Ujedno, to je bila i iznimno bitna afirmacija naše ideje i dala nam je ogroman vjetar u leđa da se zbilja posvetimo onom što jesmo i na način na koji smo to osmislili.

Koji proizvod biste željeli istaknuti?

Za sada su naše ličinke crne vojničke muhe u finalnoj fazi testiranja. Samo ću vam reći da su koke lude za našim crvićima!

Kakav je feedback vaših klijenata?

Budući da tek izlazimo na tržište, za sada imamo jednog ozbiljnog klijenta s kojim vrlo tijesno surađujemo na formulaciji naših proizvoda na način koji će njemu najviše odgovarati te zadovoljiti njegove potrebe. Pas Kitchen je startup koji proizvodi svježu i zdravu hranu za pse, a uskoro u svoj asortiman uvodi proizvode koji će biti temeljeni na kukcima i proteinima iz kukaca. BIFARD će biti Pas Kitchenov ekskluzivni snabdjevač kukaca za pseću hranu. Ova suradnja i povjerenje koje nam je Pas Kitchen ukazao nas iznimno vesele!

U što planirate uložiti dobivene poticaje, odnosno navedite neke detalje o  visoko-proteinskom BSF brašnu specifičnog aminokiselinskog sastava. Također – planirate li proizvesti nešto za ljudsku konzumaciju?

Sredstva dobivena u programu „Pokreni nešto svoje“ bit će potrošena na formulaciju visokoproteinskog brašna crne vojničke muhe, koje će imati specifičan aminokiselinski sastav koji najviše odgovara prehrani životinja. Životinje, pa tako ni muhe, ne mogu proizvoditi pojedine (tzv. esencijalne) aminokiseline. One se unose preko hrane. Osim hrane, dio njih mogu proizvoditi i određene bakterijske vrste. Naša istraživanja su u eksperimentalnoj fazi pokazala da se modifikacijom crijevne mikrobiote specifičnom, inovativnom prehranom ličinki muhe mikrobna ravnoteža može pomjeriti u smjeru bakterijskih skupina koje su u stanju proizvoditi neke od esencijalnih aminokiselina. Takve ličinke će u konačnom, ukupnom aminokiselinskom sastavu proteina imati povećan udio esencijalnih aminokiselina te će predstavljati iznimno vrijednu i kvalitetnu osnovu za proizvodnju raznih formulacija stočne hrane. Ljudska konzumacija kukaca je tema za sebe. Za sada proizvodi od kukaca namijenjeni izravno ljudskoj prehrani nisu u planu. Međutim, ako se pokaže dobra tržišna prilika, to se vrlo brzo može promijeniti.

Nešto o sebi – godine, edukacija, obitelj…

Po profesiji sam evolucijski biolog. Nakon mature u subotičkoj Gimnaziji "Svetozar Marković" studirao sam i diplomirao biologiju na PMF-u u Zagrebu, nakon čega upisujem doktorski studij u Njemačkoj, na Sveučilištu u Münsteru. Doktorirao sam pri Institutu za evoluciju i bioraznolikost u Münsteru 2016. godine, na temi koja povezuje utjecaj mikrobiote kukaca na njihovu imunost. Nakon doktorata vraćam se u Zagreb na postdoktorsko usavršavanje na Institutu "Ruđer Bošković", gdje u Laboratoriju za evolucijsku genetiku, u grupi našeg renomiranog genetičara dr. sc. Tomislava Domazeta-Loše, radim na projektu evolucijske genetike bakterijskih biofilmova tijekom četiri godine. Prije koji dan sam napunio 39 godina i otac sam jednog malenog dječaka. S obitelji živim u Zagrebu.

Kakvi su planovi za budućnost mimo ovih poticaja?

BIFARD u budućnosti teži postati regionalni lider u proizvodnji raznih vrsta korisnih kukaca za potrebe poljoprivrede. Osim crne vojničke muhe, koja je za sada jedina vrsta koju uzgajamo, a kojoj je finalni cilj, odnosno glavna uporabna vrijednost u području uzgoja životinja, u budućnosti u naš proizvodni program postepeno želimo uvesti i druge vrste kukaca koji će se direktno koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji biljaka – dakle voća i povrća. Sve izraženije klimatske promjene diktiraju nužne promjene neophodne u poljoprivrednoj proizvodnji, osobito ako se radi o organskom ili integriranom uzgoju. Oprašivači kao što su bumbari, predatorske vrste kukaca poput bubamara ili neke vrste parazitoidnih osa sve više se koriste u zatvorenim, ali i otvorenim sustavima uzgoja najrazličitijih biljnih vrsta. Finalni cilj BIFARD-a je svojim znanjem i poslovnim sposobnostima pomoći poljoprivrednicima u proizvodnji zdrave i održive hrane.

Članak nastao u suradnji s Philip Morris Zagreb d.o.o.

24. travanj 2024 10:39