StoryEditorOCM

ruralni razvojMinistarstvo: Poljoprivrednicima je kroz 15 natječaja na raspolaganju 1,3 milijardi kuna

16. ožujka 2022. - 15:30

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je poljoprivrednicima na raspolaganju 1,3 milijardi kuna sredstava za ulaganja putem 15 aktualnih natječaja Programa ruralnog razvoja.

Kako se ističe u priopćenju iz tog ministarstva, taj novac osiguran je za ulaganja u sektore od strateške važnosti za hrvatsku poljoprivredu, pri čemu se nude brojne investicijske mogućnosti, između ostalog, za posebno osjetljiv sektor stočarstva.  

Tako je za ulaganja u tov svinja osigurano 200 milijuna kuna, kojima je planirano povećati kapacitet za više od 30 tisuća tovljenika, dok je za izgradnju/rekonstrukciju i opremanje objekata za životinje s izmuzištem u sektoru mliječnog govedarstva osigurano 150 milijuna kuna. Za stočarski sektor osigurano je i 67 milijuna kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva, dodaje se.

Također, osigurana su sredstva za strateški značajna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice u iznosu od 250 milijuna kuna, za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja 150 milijuna kuna te za sjemensku i rasadničarsku proizvodnju 70 milijuna kuna. 

Za ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije osigurano je više od 141 milijun kuna iz Instrumenta Europske unije za oporavak (EURI).

Spomenuti natječaji, kako ističu iz Ministarstva, posebno su važni u svjetlu tržišnih poremećaja izazvanih rastom cijena poljoprivrednih inputa, rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, a koji mogu dodatno ojačati prehrambenu sigurnost Hrvatske. 

Iz Ministarstva napominju i kako je u cilju osiguranja nastavka i održivosti poljoprivredne proizvodnje bilo važno pomoći potresom pogođenim poljoprivrednicima na Banovini, za koje su kreirana tri ubrzana natječaja Mjere 5, pri čemu je posljednji u tijeku, vrijedan 100 milijuna kuna.

Uz to, otvoren je i natječaj od 20 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim i prirodnim nepogodama koje ne uključuju potres. 

U svrhu povećanja učinkovitosti u predindustrijskoj preradi drva otvoren je natječaj vrijedan 147 milijuna kuna, a za potporu lokalnim akcijskim grupama tri natječaja ukupne vrijednosti veće od 23 milijuna kuna.

Ističu i natječaj vrijedan tri milijuna kuna, uz pomoć kojeg će se poljoprivrednicima pružiti potpora za sudjelovanje u sustavima kvalitete.

Kako navode iz Ministarstva, za mjeru koja se odnosi na očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi osigurana su sredstva u iznosu od 10 milijuna kuna.

17. travanj 2024 05:54