StoryEditorOCM

potporeHrvatskim poljoprivrednicima u prva četiri mjeseca ove godine isplaćeno više od 2,8 milijardi kuna

5. svibnja 2022. - 15:22

Hrvatskim poljoprivrednicima u prva četiri mjeseca ove godine isplaćeno je više od 2,8 milijardi kuna potpora, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede, napomenuvši da je u tijeku isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore.

Iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj isplaćeno je više od 1,47 milijardi kuna, pri čemu 923 milijuna kuna kroz IAKS mjere te 552 milijuna kuna kroz non-IAKS mjere.

U okviru izravnih potpora isplaćeno je više od 869 milijuna kuna, a iz Instrumenta Europske unije radi covida isplaćeno je više od 230 milijuna kuna, navode iz Ministarstva.

Realizirane su isplate za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, potpore za mlade poljoprivrednike, duhan te plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13), za dobrobit životinja, proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, tov junadi te potpore za rasplodne krmače, maslinovo ulje, očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina, za Mjeru 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene i Mjeru 11 - Ekološki uzgoj.

Iz Ministarstva ističu kako je u tijeku isplata preostalih potpora te poravnanje računa za sve potpore. Navode kako će se na račune više od 100 tisuća poljoprivrednika kroz sve oblike izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja ove godine isplatiti ukupno 4,2 milijarde kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2021. godini. 

23. travanj 2024 17:13