StoryEditorOCM

RAZMJENA ISKUSTAVAEdukativno o Plantella gnojivima

Piše Milica Sekulić, stručna savjetnica za Plantellu/PROMO
6. travnja 2023. - 14:27

Znanja i iskustva nikad dosta a kada želimo postići vrhunske rezultate i proizvesti visoko kvalitetan plod (grožđe, masline, povrće i drugo voće) stalno moramo napredovati i educirati se. Edukacija i razmjena tuđih  iskustava uvijek su dobro došli. Poznato je da se vrhunsko vino ne može napraviti bez kvalitetnog ploda a upravo je to dokaz da vinogradar mora svojim znanjem i praksom omogućiti izvrsnu sirovinu za vrhunsko vino a jednako vrijedi i za masline i maslinovo ulje. Načela organskog i ekološkog uzgoja biljka su održivost  plodnog tla  a time osiguravamo uvjete biljkama za zdrav rast i manje bolesti što smanjuje i upotrebu pesticida.

Udruga maslinara Sv. Špirijun s Hvara odlučila se za posjet južnoj Istri na par dana. Cilj putovanja je bio posjetiti poznate i  iskusne maslinare i vinogradare te razmijeniti znanja i iskustva o maslinarstvu i vinogradarstvu jer u svakom novom iskustvu nauči se  nešto novo.

Razmijenila su se iskustva pri uzgoju i kultiviranju maslinika i vinograda  s Ediem Družetićem iz Agroprodukta, Ivom i Željkom Prgometom iz rasadnik Skink, Velimirom Jurićem iz Oio Vivo, Toniem Babićem iz vinarije  Matošević, Silvanom Puharom iz BRIST ULJA,...  Kušanjem svjetski nagrađenih maslinovih ulja i drugih proizvoda potvrdila se dobra poljoprivredna praksa   . Generalni zaključak je da u svakom masliniku i vinogradu zbog crvene zemlje južne Istre, kojoj nedostaje humusa i organske tvari, obavezna je  plitka obrada zemlje  a druga jednako važna agrotehnička radnja je organska gnojidba nakon berbe i krajem zime. Organskom gnojidbom dodaje se velika količina organske tvari a time se crvenica dovodi u bolju plodnost što nam je iznimno važno za redovitu rodnost i maslina i loze. Crvenica bez organske tvari nije dovoljno ocjedita te ne zadržava i ne oslobađa hranjiva koja dodajemo gnojidbom.  Za osnovnu organsku gnojidbu mnogi maslinari i vinogradari biraju Plantella organska gnojiva čija je kvaliteta dokazana i isprobana kod mnogih.  

Za osnovnu i dopunsku gnojidbu vinograda primijenimo Plantella organik za vinograde koje ima sve odlike Plantella gnojiva a uz to gnojivu je dodano željezo kojim sprječavamo pojavu kloroze. Kameno brašno: zeolit i bentonit, popravlja kvalitetu tla. Zeolit ​​ bolje zadržava dušikove spojeve dok bentonit ima sposobnost bubrenja u svrhu vezanja i zadržavanja velike količine vode. Neutraliziraju se kisela ili alkalna tla, a ubrzava se formiranje humusa. Zbog sadržaja silikata, biljna tkiva su ojačana, što čini biljke otpornije na bolest. Pridonosi zagrijavanju tla i održava čist i prirodan okoliš. Po trsu koristimo od 25 dkg – 40 dkg ovisno o opterećenju i kondiciji trsa.

Plantella paleta gnojiva nudi  organska gnojiva za sve kulture. Plantella organik, Plantella organik za masline, Plantella organik za vinograde, Plantella za citruse, Biogrena za povrće.

U Edukacijskom -gastonomskom centru AZZRI-Pazin, održana je prezentacija i stručno predavanje u organizaciji AM grupe & Unichem Agro-Plantella na temu upotrebe, kvalitete  i pouzdanosti Plantella organskih gnojiva proizvođača Unichem d.o.o..

Zašto sva organska gnojiva nisu iste kvalitete

Na predavanju, koje sam održala, kao stručna savjetnica za Plantellu - Milica Sekulić, temeljito  sam objasnila ulogu Plantella organskih gnojiva te pojasnila zašto sva gnojiva nisu jednake kvalitete i na što sve treba obratiti pažnju. Pokazala sam i dobre primjere prakse pri korištenju Plantella organskih gnojiva kod poznatih vinogradara, maslinara, povrćara i voćara. Predavanju su prisustvovali renomirani maslinari, vinogradari, voćari  i povrćari Istre.

Zašto biramo Plantella organska gnojiva?

Plodno tlo je samo  ono tlo koje sadrži veliku količinu organske tvari. Dodavanjem odgovarajuće organske tvari u zemlju veća je učinkovitost tla te ujedno i povećan prinos od 30%. Tlo bez organske tvari je degenerirano i ne vrši svoju funkciju. Organskom  gnojidbom  cilj je  popraviti fizički, kemijski  i biološki sastav tla kako bi kultura koju uzgajamo imala sve preduvjete za zdrav i kvalitetan rast i plodnost.

Organsku tvar unosimo u tlo organskom gnojidbom  (peletirano gnojivo Plantella ili stajnjak…). Navika je korištenje samo mineralnih gnojiva a takva gnojidba ne osigurava stvaranje humusa i tlo postaje kiselije što onemogućuje korijenu usvajanje makro i mikro elemenata . Znači,nikako  ne smijemo upotrebljavati samo mineralna gnojiva već koristimo obavezno ORGANSKA GNOJIVA uz dodatnu mineralnu gnojidbu prema potrebi biljaka ili kultura koje uzgajamo.

Plantella organska gnojiva sadrže 90 % suhe tvari, a to znači u usporedbi s drugim  gnojivima koja sadrže puno manji %, da manjom količinom gnojimo veću površinu. Proizvodnja je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari (konzervansa…), bez patogena bolesti i korova.

Cilj je dobiti umjeren porast na biljkama koji je zdrav i manje podložan i bolestima i štetnicima a upravo organskim Plantella gnojivima to postižemo.

Savjetujte se s nama i nabavite Plantella organska gnojiva na vrijeme!

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnica za Plantellu-Unichem Agro.d.o.o.

info@plantella.hr

092 194 1694, Plantella.hr

 100% organska gnojiva

PLANTELLA  ORGANSKA GNOJIVA SU 100% organska gnojiva, kojim ćemo povećati količinu organske tvari u tlu, a time dobiti bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka), veći kapacitet zadržavanja vode, stvaranje humusa, veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla, stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode…Ovognojivo regulira pH i sadrži vrlo povoljne količine glavnih hranjiva N,P,K u organskom obliku te značajne količine mikroelemenata.

25. travanj 2024 18:35