StoryEditor
SlikarstvoI Galić je ‘online‘

Umjetnost nije za zajebanciju, pogotovo sad kad je sloboda nesigurna, kaže predsjednik splitskog HULU-a Vice Tomasović uoči virtualne izložbe

Piše Jakov Kosanović
2. travnja 2020. - 14:49
Vice Tomasović ispred rada s kojim sudjeluje u art bojanki Jutarnjeg lista Nikša Stipaničev/HANZA MEDIANiksa Stipanicev/Cropix

Te tri slatke riječi, mjere radi pandemije, a prema preporuci Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, ušle su u uho i Hrvatskoj udruzi likovnih umjetnika Split. Ima već dva tjedna da je obustavila izložbenu djelatnost, kao i planirane kulturne programe u Salonu Galić.

Doduše, izložbena djelatnost obustavljena je samo u fizičkom svijetu. U virtualnom se otvara ovoga četvrtka u 20 sati; bit će obljavljen link na web stranici i facebooku HULU-a, a bit će otvorena i skype konferencija (C:/SALON_GALIC) za vrijeme otvorenja, da druženje bude, kako Vice voli reći, s fizičkom distancom a socijalno blisko.

Fizički nije otvoren ni ured HULU-a na adresi Obala hrvatskog narodnog preporoda 24, 21 000 Split, ali je socijalno blizak onaj na adresi hulusplit@gmail.com. Za sve što vam treba HULU, naći ćete ga tu, pa i predsjednika Udruge, Vicu Tomasovića.

- Nalazimo se u vremenu bez presedana, nikada ništa slično nije bilo izvedeno na globalnom planu. Na stranu to što je u Hrvatskoj problematična zakonska provedba odluka donesenih zbog korona virusa, svih mjera se moramo pridržavati.

Demokracija, pa i sam Ustav mora uzeti pauzu. I ja bih glasao za to, ali bojim se da će se neke vlade teško odreći moći koju su dobile tijekom pandemije. Što se tiče ekonomskih posljedica, svi smo više u manje u istom loncu, ali nadam se da će postojati vizija koja će predložiti načine za korištenje kapaciteta koje umjetnici posjeduju, govori nam Vice, pa ga pitamo ima li HULU kakve sugestije...

- HULU je predložio Vladi mjere za olakšavanje situacije samostalnim umjetnicima, mnoge su i prihvaćene, što me iznenadilo i razveselilo, ali osobno, sada razmišljam utopistički i mislim si kako bi bilo dobro da država zaposli umjetnike tijekom pandemije da stvaraju kvalitetan umjetnički sadržaj, kako u javnom prostoru, u čemu ćemo uživati kada sve ovo prođe, tako i multimedijalna umjetnička djela koja se mogu konzumirati odmah, ako ostanemo doma.

To mi se čini puno bolje jer bi produkcija novih radova bila mjerljiva društvena korist i čini mi se kao puno bolji potez nego da umjetnici poput ostalih koriste mjere zavoda za zapošljavanje.

Nadajmo se da će ovo pročitati ministrica Obuljen Koržinek. Kako bi vas mogla kontaktirati? Radi li tko u HULU ovih dana?

- HULU je na vrijeme obustavio izložbene projekte i transformirao poslovanje ureda u rad od kuće. Komuniciramo međusobno svaki dan skype konferencijama, izdajemo potvrde članovima i stojimo svim korisnicima na usluzi, angažirano kao i inače, osim što nas se ne može fizički posjetiti.

Sloboda je nesigurna

Hoće li zbog toga “patiti” planirani program?

- Jako nam je bitno bilo da se kulturni program nastavi dalje odvijati pa smo ovakav naš stav odmah i najavili. Prvih par dana smo obavljali formalnosti vezane za promjene godišnjeg izložbenog progama, a kad smo sve naše obveze izvršili - bacili smo se na izradu alternativnog programa.

Planirane izložbe smo odgodili dok traje opasnost Covida – 19, ali uplaćujemo izlagačima honorare, kao i svima uključenima u projekte jer planiramo izložbe održati s zakašnjenjem. Unatoč aktualnom prekidu standardnih izložbenih aktivnosti, HULU-ov kulturni sadržaj odvija se na online platformama. Tako uskoro otvaramo našu prvu u nizu virtualnih izložbi.

Ok, zamislimo sad virtualnog posjetitelja… Kako može vidjeti izložbu?

- Za sve nas konstruirali smo simulaciju Salona Galić gdje trenutno postavljamo radove koje smo odabrali s proteklih projekata HULU-a, a kojima ćemo pokušati proniknuti u ono što nas kao društvo očekuje nakon ovih intenzivnih vremena.

Odabirom radova smo se trudili temu sagledati iz što više kutova, a što nam budućnost donosi tek nam predstoji vidjeti. Nakon što otvorimo prvu izložbu raspisat ćemo natječaj za izlaganje na drugoj grupnoj izložbi u digitalnom Galiću.

Vi, doduše, već imate nekog iskustva u tome…

- Da, prošle godine smo organizirali interaktivnu izložbu u virtualnim Podrumima Dioklecijanove palače, jer nam konzervatorski odjel nije izdao dozvolu za održavanje dijela ugovorenog programa, nakon što smo tridesetak godina organizirali brojne sadržaje velike kulturne vrijednosti, pa i uspješno upravljali Podrumima.

Ali to je jedna druga priča. Sada nismo željeli jednostavno planirane projekte prebaciti u virtualni Salon Galić, nego osmišljavamo novi sadržaj i trudimo se biti refleksivni i smrtno ozbiljni u poslu kojim se bavimo. Umjetnost nije za zajebanciju, pogotovo sad, jer kao što jedan rad s trenutne izložbe eksplicitno kazuje: Sloboda je nesigurna!

Dobro bi došla jedna kratka karantena svake godine

Zastupljen si u art bojanki Jutarnjeg. To mi je odlična ideja, baš dobra stvar za cijelu obitelj... Kako se zabavlja tvoja u ove dane?

- Hvala, zaista sam zadovoljan inicijativom Jutarnjeg i dobrim društvom u kojeg su me smjestili. Doista iznimni umjetnici su se odazvali pozivu da poklone rad za bojanku, a sada su nam boje potrebne kao društvu, potrebno nam je vedrine, mira i pomoći da skratimo ove dane.

Ja sam s obitelji iskoristio te duge dane da se posvetimo jedni drugima, jer to je ono za čime inače čeznemo kao obitelj. Supruga i ja nekoliko dana unaprijed isplaniramo dječje aktivnosti u izolaciji, one obuhvaćaju razne igre, od konstruktivnih i didaktičkih do narodnih igara.

Dom nam se transformira iz sata u sat, od vježbališta, preko igrališta do kazališta. Trenutno su naši šefovi naša djeca koja određuju ritam dana i izmjenu aktivnosti, a također svakodnevno održavamo odnose s bližnjima preko blagodati telekomunikacije.

Uglavnom, uživamo u zajedničkim obiteljskim aktivnostima toliko da mislimo da bi nam dobro došla jedna kratka karantena svake godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 09:43