StoryEditor
Slikarstvood 2. lipnja u Opatiji

Pablo Picasso i Joan Miró stižu u Hrvatsku, za ljubitelje umjetnosti to je prilika koja se ne propušta! Galerija se preuređuje uz uvođenje posebnih mjera osiguranja

7. svibnja 2021. - 16:03

U umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer", najpoznatijem prostoru za umjetničke izložbe, koncerte i predstave u opatijskom Parku sv. Jakova, tijekom ljeta će se moći razgledati velika izložba radova Pabla Picassa i Joana Miróa.

Izložba pod nazivom "Prijateljstvo, sloboda" otvara se 2. lipnja i trajat će do 10. listopada 2021. godine. Kako bi se zadovoljili visoki standardi i uvjeti koje ova izložba zahtijeva, prostor galerije preuređuje se uz uvođenje posebnih mjera osiguranja.

image
Pablo Picasso 'Dvostruka flauta', 1967., litografija
Foto: IPL Art


U ovom trenutku se ne zna koliko će radova biti izloženo, a Iva Piglić Lazić, direktorica IPL Arta, koja je uz Natašu Bošnjaković organizatorica izložbe, kaže da im je na raspolaganju čak 140 umjetnina.

– Limitirani smo prostorom galerije, pa trenutno, uz suradnju s konzervatorima, mobilnim pregradama kreiramo dva koridora, jedan će biti posvećen Picassu, drugi Miróu. Od radova kojima raspolažemo, sigurno ćemo izložiti većinu.

image
Pablo Picasso, 'Buket mira', 1958., litografija
Foto: IPL Art


U pitanju je nekoliko edicija, a jedna od najpoznatijih je Piccasova "Eluardova mapa" koja će biti na centralnom mjestu galerije – kaže Piglić Lazić, koja posljednjih osam mjeseci priprema izložbu.

image
Iva Piglić Lazić: Od radova kojima raspolažemo, sigurno ćemo izložiti većinu
Privatni album


Glavna ideja izložbe "Prijateljstvo, sloboda" je pozitiva – kaže ona:

– Želja nam je španjolskim koloritom i mediteranskom energijom "podignuti" apatičan kontekst u kojem smo se našli silom prilika, s obzirom na epidemiju COVID-a, gdje smo lišeni vlastite slobode.

Izložba predstavlja prijateljstvo dviju sloboda, Picassa i Miróa, prijatelja koji su prolazili teška, ratna vremena i kroz svoju umjetnost ipak širili jednu dobru vibraciju. Sva izložena djela su s pozitivnim predznakom, veselim, prštat će iz njih sunce, erotizam, ljeto, prijateljstvo.

image
Joan Miro
AFP


I to je ono što očekujemo kao primarne emocije – prijateljstvo, druženje s ljudima, pozitivne misli – veli suorganizatorica izložbe, koja se nada da će izložba u Opatiju privući goste iz regije i okolnih zemalja.

Radovi dvaju slikara su vlasništvo privatnih kolekcionara, Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića, vlasnika ljubljanske galerije Visconti Fine Art, a na opatijskoj izložbi bit će višestruko osigurani, osim kamera i čuvara, svaku umjetninu posebno prati dodatna mjera osiguranja. Radovi nisu namijenjeni prodaji.

image
Joan Miró 'Espriu-Miró', 1975., akvatinta
Foto: IPL Art


Inače, "Eluardova mapa" Pabla Picassa svjedočanstvo je prijateljstva koje je bilo intenzivno od 1935. do 1952., kada je umro Paul Eluard. Francuski avangardni pjesnik i španjolski slikar iz Malage dijelili su ideje, surađivali i uzajamno se poštovali – pjesnik je slikaru posvećivao stihove, a ovaj njemu svoje radove.

image
Joan Miró 'Per Alberti per la Spagna', 1975., akvatinta
Foto: IPL Art


Politički aktivizam Paula Eluarda utjecao je na Picassa, kasnije će biti suputnici i zajedno sudjelovati u mirovnim pokretima. Štoviše, Eluard je upoznao Picassa i Doru Maar, njegovu buduću ljubavnicu i fotografkinju koja je dokumentirala stvaranje "Guernice", a Eluard je tada bio u drugom braku, nakon onoga s Dalijevom čuvenom Galom.

item - id = 1097038
related id = 0 -> 1109423
related id = 1 -> 635201
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2021 15:37