StoryEditor
SlikarstvoBarbarski čin

Noina arka, skulptura od sedam metara akademskog kipara Frane Šituma, nije preživjela nalet divljaštva na potezu od Mimica do Lokve Rogoznice

Piše Jakov Kosanović
13. veljače 2020. - 11:17

Via Artistica, ljupka cesta skulptura koja je na starom smjeru Mimice - Lokva Rogoznica otvorena pred nepunih pola godine - prošla je kroz burnu noć. Osvanula je sa skršenom skulpturom broda akademskog kipara Frane Šituma, ali po svemu sudeći nevera koja ga je skršila nije klimatski nego društveni fenomen.

“Ovo je akt bez ljubavi i za svaku osudu. Sve je jako bolno... najprije smo zaustavili širenje deponija, pa smo prostor oplemenili skulpturama, ali sve to popraćeno je velikim poteškoćama koje smo dobro savladali. Međutim, javnost treba znati o ovim događanjima kako bi se bolje osvijestili i sačuvala ova vrijednost”, rekla nam je Mladenka Mimica, voditeljica Likovne kolonije Mimice.

Podsjetimo, Mimice su jedno od rijetkih mjesta koje Lijepu našu čine još ljepšom, kako zbog umjetničke galerije koja se tamo nalazi, tako i još više zbog uzmorske promenade, na kojoj je izloženo više desetaka skulptura.

Tematski park izrastao je predanošću Mladenke te marom i talentom umjetnika koji ovdje često borave u sklopu kiparskih kolonija. Krasno je to mjesto Mimice, mali primorski mirakul u kojem su ruke dali kipari Antea Biskupović, Ante Brkić, Joško Čizmić, Ivan, Lovro, Pero i Zlatko Jakšić, Ante Jerončić, Srećko Mimica, Ivan Pavić, Emil Trutanić, Daslav Petrović, Mate Turić, Frane Šitum i drugi...

Od šuta do vidikovca

Skulpture su u međuvremenu počele nicati i na drugim mjestima uz obalu Mimica, a sve na radost mještana i njihovih gostiju.

Doduše, ne baš svih. To što se Šitumov brod od sedam metara, “Arca Noae”, od drva i željeza razbio u jednoj sasvim mirnoj noći veljače, to što je devastirana njegova skladna figura u obliku ribe koja se vidi i s mora, možda je čin najobičnijeg bezumnog huliganstva, ali možda i nešto preciznije subverzije.

Naime, park skulptura stao je na rep divljem deponiju smještenom između Mimica i Lokve Rogoznice, na koji su kamioni iz različitih općina tridesetak godina neometano dovozili zemlju i otpadni materijal s gradilišta. Mladenka Mimica i njezina ekipa zbog toga su primali i prijetnje, ali nisu se pokolebali, nego su deponij pretvorili iz mjesta na kojem se mogao vidjeti samo šut u vidikovac s kojega pogled puca sve do Pelješca.

Međutim, širina pogleda očito nekome smeta. “Kao i druge, i skulptura Frane Šituma budi svijest prema prostoru”, kaže Mladenka. Očito budi i još ponešto, skršena rebra broda - ribe jasno svjedoče o tome. Ali ona će se vratiti na svoje mjesto, željezo će se zavariti, drvo zamijeniti, jer nema šanse da u Mimicama ikad više lijepo ustupi mjesto ružnome. “Samo umjetnost to može” - ne da se obeshrabriti “kapetanica” Mladenka Mimica, i u tome joj želimo mirno more. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. srpanj 2021 02:15