StoryEditor
Slikarstvo‘besposlen pop i...’

Navodno oproštajna izložba karikatura ‘oriđinala‘, lutaka i filmova svestranoga zafrkanta Tahira Mujičića

9. ožujka 2020. - 08:05

U Galeriji Vladimir Filakovac u zagrebačkoj Dubravi do 12. ožujka može se pogledati izložba Tahira Mujičića pod nazivom “Besposlen pop i...”.

Na izložbi se mogu pogledati crno-bijele i kolor karikature, skice i lutka doktora Balthazara, animirani filmovi u kojima je Tahir Mujičić bio koautor, njegovi dokumentarni filmovi o likovnim umjetnicima te, autorovim riječima, raznorazne i glavoprazne pošalice i sprdnje, podmetaljke i fulirancije.

“Mnogima od vas ovaj će moj likovni kabare biti otužan. Ali nije li i moj vršnjak, starčić časni Don Quijote od Manche želio biti pod stare dane vitez?! Eto, zato sam i ja poželio ovu i ovakvu izložbu”, kaže Mujičić koji se rodio 1947. u Zagrebu, rano je počeo crtati i bio u dvojbi između Kazališne i Likovne akademije pa je diplomirao književnost!

“Tahira ni kao modeli ni kao likovne kreacije ne privlače pravilna i ljepuškasta te stoga prazna, bezizražajna lica i tijela. Privlače ga posebni, neponovljivi pojedinci, “oriđinali“ u svojem okruženju, likovi koji se nečim izdvajaju iz mase, koje nitko neće ocijeniti prosječnim, običnim”, zapisao je o izložbi teatrolog Boris Senker koji je i otvorio izložbu.

“Premda je ovdje riječ samo o serijalu karikatura, kojima je cilj proizvesti smijeh (Što nesumnjivo itekako uspješno i čine!), one su istovremeno jedna daleko suptilnija i ozbiljnija poruka... Jedna filozofija života, ili životna filozofija”, navela je Darka Glavan.

“Ova je izložba upravo cijeli taj moj, mnogima nepoznat, svijet. Nakaradan, relativno naopak bizaran i karikaturalan, šareno kičast, ludički infantilan i infantilno ludičan, riječju svijetu poprilično nepotreban. Ali meni pak životno važan.

Nešto kao ispušni ventil”, zaključuje sam autor koji navodi da se “oprašta ovom izložbom kao grijesima mladosti i porodom od tmine od vlastite likovne scene na kojoj sam takionak bil svjesni autsajder i marginalček, ali koju sam ludo volio”.

Naravno, shvatit ćemo to kao šalu.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. srpanj 2021 08:48