StoryEditor
Slikarstvo‘Arheologija rada‘

Digitalni kolaži radničkih štrajkova u posljednjih trideset godina Mihaela Gibe od večeras u Salonu Galić u Splitu

Piše S. Kekez
22. ožujka 2021. - 10:29
Fotografije razdvaja krivulja 'preslikana' iz grafikona koji prikazuje broj štrajkova u određenoj godini  HULU Split

Od ponedjeljka 22. ožujka u 19 sati do 3. travnja u Salonu Galić u Splitu bit će otvorena izložba "Arheologija rada" Mihaela Gibe.

- Izložba govori o radničkim borbama u Hrvatskoj od 1990-ih godina naovamo, a gradivni je materijal Gibinih radova Arhiv radničkih borbi Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju /BRID/. Riječ je o digitaliziranoj bazi podataka s otvorenim pristupom koja sadrži izvorni medijski materijal preuzet iz tiskanih i elektroničkih medija", kaže kustosica Mirna Rul o izložbi koju organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split.

- Giba manipulira podacima, odnosno rezultatima istraživanja kreirajući softver koji pretvara podatkovni sadržaj u vizualni. Uparujući svaki pojedini štrajk iz BRID-ova arhiva s fotografijama koje Google veže uz isti, generiraju se digitalni kolaži koji funkcioniraju kao interaktivne vizualizacije podataka dostupnih na Internetu u stvarnom vremenu. (…)

Glavni je akter izložbe posjetitelj, koji dolaskom u galeriju i pristankom na interaktivan proces odabira nekog od štrajkova iz BRID-ova Arhiva radničkih borbi, upravlja cijelom pričom, a izbor je prikazanih štrajkova, kolaža i, konačno, sadržaja izložbe u njegovim rukama, objašnjava kustosica povezujući aktualne događaje s 494. godine prije nove ere kad su plebejci zatvorili trgovine i radionice te organizirano napustiti Rim prisilivšii patricije na oprost dugova i ustupke.

- Kompozicija svakog pojedinog kolaža sastoji se od dva dijela, odnosno dvije fotografije koje Gibin softver veže uz određene štrajkove, a njih razdvaja krivulja "preslikana" iz grafikona koji, pak, prikazuje broj štrajkova u određenoj godini tijekom posljednjih trideset godina. Prepuštajući kreiranje umjetničkog rada softveru i odustajanjem od uloge konačnog kreatora, umjetnik radikalizira barthesovsku tezu o smrti autora.

image
Gradivni je materijal Gibinih radova Arhiv radničkih borbi Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju
 
HULU Split

Rezultat je često komičan, a autor ovim radovima priziva umjetnost nadrealizma utemeljenu na psihičkom automatizmu i neracionalnom bilježenju predodžbi, opisuje kustosica Gibine digitalne kolaže u hibridnoj formi istraživačkog projekta i umjetničkog rada.

- Izložbu stoga valja promatrati kao vizualni prikaz istraživanja o radničkim borbama s pomakom – artističko poigravanje umjetnika s gomilom podataka koje i treba i ne treba shvatiti ozbiljno", zaključuje Mirna Rul.

Multimedijalni umjetnik Mihael Giba diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjeku za slikarstvo 2008 godine, uz dekanovu nagradu, a od 2009. do 2015. vanjski je suradnik UMAS-a. Samostalno izlaže od 2008. te je do danas ostvario više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Finalist je nagrade Radoslav Putar 2013. godine te HT nagrade 2010. i 2018. godine. Dobitnik je 3. nagrade 33. Salona mladih 2016. godine. U Salonu Galić izlaže nakon osam godina.

item - id = 1085747
related id = 0 -> 1079142
related id = 1 -> 1079340
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 04:34