StoryEditor
Slikarstvopaleta meštra aktova

Adin Hebib, slikar kojega vole Clinton i Erdogan, večeras izlaže u Muzeju grada Splita, a kći Mia zbog koronavirusa ne može doći na izložbu nakita

Piše Jasenka Leskur Staničić Vojko Bašić/hanza media
11. ožujka 2020. - 14:10
Adin Hebib: Izlagao sam u New Yorku, u 'Mimari', u četiri svjetska velika muzeja. Sa Splitom je išlo teško, valjda zbog te moje velike ljubaviVojko Bašić/hanza media

“Splitu s ljubavlju” naziv je izložbe Adina i Mije Hebib koja će se otvoriti danas, 11. ožujka, u Muzeju grada Splita. Splićanima se otac i kći – bosanskohercegovački umjetnici mostarskih korijena koji su svoje karijere izgradili radeći i izlažući širom svijeta – predstavljaju selekcijom novijih radova.

Adin Hebib predstavit će se odabirom radova iz četiri ciklusa: “Bog ne daje križ onome ‘ko ga ne može nosit”, “Tvoj i moj grad: most”, “Moj život: krošnja” i “Postojanost žene: aktovi”, naglašenog kolorita slikanih u ekspresionističkoj maniri, dok će Mia splitskoj publici predstaviti presjek stvaralaštva umjetnički oblikovanog nakita u platini, zlatu, srebru i mesingu koji izrađuje u vlastitoj liniji nakita “Oblik Atelier”.

Na otvaranju izložbe, s početkom u 18 sati, zamišljeno je da rame uz rame stoje oboje umjetnika, no kako čovjek snuje, a korona ovih dana odlučuje, Mia nije doputovala iz New Yorka, u kojem živi već 24 godine, tako da će u Splitu izostati dio njezine nove kolekcije “The Drawing Series“.

Ipak, njezina prisutnost bit će u Splitu osigurana preko videolinka u dvorištu Muzeja grada. Njezin otac Adin Hebib će, pak, iskoristiti svoj boravak u Splitu da s brojnim prijateljima i obitelji proslavi svoj 65. rođendan. Žalosti ga, kaže, što mu na izložbu, opet zbog korone, ne dolazi ni brat s obitelji iz Švedske, kojeg rijetko viđa, a njemu je i posvetio splitsku izložbu.

 

– Tri-četiri godine, evo, pokušavam organizirati izložbu u Splitu, pa sam je zato tako i nazvao – rekao nam je ovaj umjetnik kojega u Sarajevu svi zovu samo Slikar, a s kojim sam se upoznala 2016. godine, kad je izlagao u Omišu. – Ne razumijem, pozvala me je galerija “Pelivan” u New Yorku, izlagao sam u “Mimari”, u četiri svjetska velika muzeja. Sa Splitom je išlo teško, valjda zbog te moje velike ljubavi. Evo, zahvaljujući ravnateljici Muzeja grada Splita Branki Brekalo, ipak smo našli zajednički jezik.

Izlažem selekciju iz moja četiri ciklusa. U “Bog ne daje križ onome ‘ko ga ne može nosit” je jedna moja slika križa u kombiniranoj tehnici i s pozlatom, od koje se nikako ne želim odvojiti mada su je htjeli kupiti i gradonačelnik Dubrovnika i Kastva.

Ona kazuje da sve četiri vjere imaju potpuno istu rečenicu u svetim knjigama, koju sam ja izabrao za taj križ. Ja sam agnostik, ali nevjerojatno poštujem vjeru drugih ljudi i imam mnogo prijatelja po cijelom svijetu, tako da je ta moja slika u mnogočemu specifična. Tu je i “Američki san na bosanski način”, slika velikog formata, od oko pet metara, slično kao i “Bosna i Hercegovina: jučer, danas, sutra” koju sam radio 2001. godine za američku Coca-Colu. To je jedina slika koju je ta tvrtka kupila, oni rade samo plakate i postere, no osiguranje mi nije dopustilo da iziđe iz zemlje, iz Atlante nije došlo odobrenje, tako da će vjerojatno biti izložena na mojoj sljedećoj izložbi, 31. svibnja u Čakovcu.

Tu su i ovi ostali moji ciklusi iz kojih je razvidan moj odnos prema svijetu i životu, jer meni je jedino od svega važno kakav je netko čovjek. Bez mojih studija ženskog akta također se ne može, ja sam prvu svoju europsku nagradu dobio za ženski akt i to je nešto kao moja “perjanica” zbog koje su se poslije nizali mnogi radovi. Jedan od novijih aktova koji sam napravio je onaj Ane Rucner, izvanredan, ulje na platnu veličine dva puta dva metra, koji je u njezinu vlasništvu – govori nam ovaj dinamični slikar koji je posljednjih godina izlagao u Skoplju, Mostaru, Tuzli, Zadru, Podgorici, Travniku, Zenici, Koprivnici, Pragu...

 

Slikar ove godine obilježava 40 godina svoga stvaralaštva, koje planira zaokružiti opsežnom monografijom na oko 800 stranica koja će sadržavati mnoge njegove dogodovštine i biografske činjenice, a predgovor će mu napisati dugogodišnji novinar i diplomat Zlatko Dizdarević.

Inače, na izložbi očekuje svoje splitske prijatelje, glazbenike iz “Trija Gušt”, Tedija Spalata, Giuliana, Gorana Karana, Duška Kuliša, Petra Grašu, Tončija Huljića... Nevjerojatno cijeni slikara Matka Trebotića, a pokojni Edo Murtić uvijek mu je ostao u srcu.

“Split samo papak ne voli, on se mora voljeti”, smatra ovaj umjetnik koji izrađuje grafike, slike, scenografije, murale, plakate i ilustracije, a za dosadašnji rad dobio je jedanaest europskih nagrada. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi širom svijeta. Njegovi se radovi nalaze u svjetskim zbirkama, a murali krase mnoge prijestolnice. Među kupcima su njegovih djela Nadan Vidošević, Ivica Mudrinić, Stjepan Mesić, Ante Baučić, Ante Žužul, Željko Vukman, Gojko Šušak, Zlatko Bevanda, Milan Kučan, Bill Clinton, H.D. Genscher, Klaus Kinkel, J. Chirac, Sulejman Demirel, R.T. Erdogan, M. Mahatir, te mnoge osobe iz bosanskohercegovačkog javnog života, kao i veleposlanici SAD-a, Turske i Austrije u toj državi.

Silno je povezan sa svojom kćeri, jednom od njegovih šestero djece, i stalno je u vezi s njom dok ona radi u svojem ateljeu u Brooklynu.

– Ona mi je kupila tablet, a kako ja radim noću, uključim ga pa onda ona vidi što ja radim, a ja vidim što radi ona. Konzultiramo se. Ona je napravila mnogo još kao mlada umjetnica, rano je pročistila svoj umjetnički izraz. A meni je trebalo 10 ili 15 godina u mojoj umjetnosti da dođem do toga; jedna talijanska likovna kritičarka svojedobno je napisala:”Hebib zna odvojiti bitno od nebitnog.” To je jako važno u ekspresionizmu, doći do te točke.

A Mia je već u startu očistila sve forme i sad je u istraživanju. Uspjela je u New Yorku, prošle je godine bila na naslovnoj stranici “Voguea”, to je velika stvar, kao i to što kod nje kupuju zvijezde poput Linde Evangeliste ili Beyonce – ponosno kaže Slikar. •

item - id = 1008329
related id = 0 -> 1119325
related id = 1 -> 1086846
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2021 08:27