StoryEditor
Kulturapozvani su svi kompetentni

Raspisan natječaj za novog ravnatelja Arheološkoga muzeja Split, kreću ubrzane pripreme za veliku izložbu o Issi na ljeto, odlučilo jučer Upravno vijeće muzeja

9. siječnja 2020. - 11:51

U Arheološkome muzeju Split u srijedu ujutro održan je sastanak Upravnog vijeća muzeja na kojemu je odlučeno da se odmah raspiše natječaj za novog ravnatelja.

Podsjećamo, dosadašnji ravnatelj Damir Kliškić razriješen je dužnosti zadnjeg dana 2019. godine. Razrješenje je stiglo iz Ministarstva kulture, a prethodno je za smjenu glasalo i Upravno vijeće muzeja. Kao vršitelja dužnosti Ministarstvo je imenovalo Antu Jurčevića, arheologa koji je radio u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika kao viši kustos.

Predsjednik Upravnog vijeća Miroslav Katić, koji je inače ravnatelj MHAS-a, potvrdio nam je da je sastanak održan, te da se osim o raspisivanju natječaja razgovaralo i o velikoj izložbi “Issa” koja će ovoga ljeta biti postavljena u Arheološkome muzeju, u sklopu obilježavanja njegove dvjestote godišnjice.

Inače, o smjeni ravnatelja Kliškića govorilo se u muzejskim krugovima već neko vrijeme. On sam potvrdio nam je prije nove godine da očekuje smjenu i da mu je Upravno vijeće zamjeralo nepravovremenu pripremu programa oko obljetnice - što je opovrgnuo - te loše međuljudske odnose u ustanovi. Uz to, moglo se čuti i da se radi na odcjepljenju arheološkog lokaliteta Salona od matične ustanove u Splitu.

V.d. ravnatelja Ante Jurčević kazao nam je da ne zna za takve planove, a i ne vjeruje u njih. Stoga smo poslali upit u Ministarstvo kulture vezano uz Kliškićevu smjenu, i uz Salonu.

Dobili smo odgovor da je Damir Kliškić smijenjen jer nije realizirao program na osnovi kojeg mu je povjeren četverogodišnji mandat.

- Na to da ne ispunjava povjerena očekivanja u više navrata je upozoravan iz Upravnog vijeća. Pripreme i planiranja muzejskih događanja nisu realizirani u planiranim vremenskim okvirima zbog loše raspodjele poslova u Muzeju. Uočeni su propusti u radu Muzeja uslijed nesavjesna postupanja i jednostranih odluka ravnatelja Kliškića, što je za posljedicu imalo loše odnose s lokalnom zajednicom i negativan odjek u javnosti.

Za upravljanje arheološkim lokalitetom Salona ne postoje nikakvi planovi koji bi uključivali odvajanje Arheološkog muzeja Split od navedenog lokaliteta, odgovoreno nam je iz Ministarstva kulture.

- U najkraćim crtama, zbilja se kasnilo s planovima programa obljetnice i međuljudski su odnosi bili veoma loši - kazao nam je Miroslav Katić.

Napomenuo je uz to kako je dvjestota obljetnica isuviše važna, prelijepa priča koju treba valjano prezentirati. Zato se već sada razgovaralo o premještanju dijela stalnog postava iz izložbene dvorane u koju će se ovoga ljeta, kao jedan od najvažnijih događaja, preseliti arheološki nalazi s Visa. Ali, time će se više baviti stručno vijeće i novi ravnatelj.

Budući da je novi vršitelj dužnosti stigao iz njegove ustanove, zapitali smo ga hoće li mu naći zamjenu.

- Morat ćemo, ali njegovim prelaskom u Arheološki muzej izgubili smo odličnog stručnjaka koji je vodio zbirku kamene plastike - rekao je Katić.

Napokon, zanimalo nas je što će biti u slučaju da se na natječaj javi više kandidata; u teoriji postoji mogućnost da i netko drugi bude izabran, a rokovi za predviđene programe su kratki.

- Rokovi su kratki, bit će se “u knap”, ali stići će se. Natječaj je pak otvoren za svakoga tko je kompetentan voditi ustanovu poput Arheološkog muzeja - zaključio je predsjednik Upravnog vijeća.

Damir Kliškić nastavit će se baviti poslom kustosa. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. listopad 2020 00:57