StoryEditor
OstaloREAGIRANJE

Umjetnički ravnatelj Pule Zlatko Vidačković: Primamo nove filmove, a ‘Tusta’ je igrao prošle godine

Piše R.K.
3. srpnja 2020. - 20:06
Bruno Konjevic/Cropix

Žao mi je da film "Tusta" nije prošle godine bio prijavljen na Pulski filmski festival, ali premijera filma bila je na Motovun Film Festivalu koji je počeo sa jednim danom razmaka od Pule, a najavljena je još u svibnju, dakle film je bio gotov.

Da je autorima bilo uistinu stalo do našeg festivala, dali bi nam ga prošle godine, a ne sada kada je film igrao godinu dana uzduž i poprijeko i svi su ga vidjeli.

Nakon Motovuna film je prikazivan diljem Hrvatske, da bi u Puli najprije bio prikazan u sklopu Sajma knjige u Istri (u Istarskom narodnom kazalištu), a potom i 3 puta u Kinu Valli kojeg vodi Javna ustanova Pula Film Festival.

Osim po kriteriju kvalitete, prednost za uvrštavanje u nenatjecateljski program imali su filmovi koji nisu prikazivani na lokalnoj ili nacionalnoj razini.

Tako će ove godine na 67. Pulskom filmskom festivalu u nenatjecateljskom programu u Areni biti održane 3 svjetske (Berge Istra, Galeb, Vergarola - Mine na plaži) i 1 istarska premijera dokumentarnih filmova, a u Kinu Valli održat se 20 (svjetskih, hrvatskih i lokalnih) premijera novih dokumentarnih filmova.

Naš natjecateljski program donosi dugometražne igrane filmove snimljene u zadnjih godinu dana neovisno o premijeri zbog konkuriranja filmskih umjetnika u svim kategorijama za nacionalne filmske nagrade - Zlatne Arene, dok nenatjecateljski donosi prvenstveno nove filmove drugih rodova i vrsta koje lokalna publika nije imala prilike vidjeti, kao što rade svi festivali u Hrvatskoj i svijetu - objašnjava Umjetnički ravnatelj Pule Zlatko Vidačković.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 06:56