StoryEditor
Ostaloza svakoga ponešto

U navali otkazivanja kulturnih manifestacija dio institucija sadržaje stavio na internet, a Mediteran film festival poklanja čak 20 odličnih filmova

16. ožujka 2020. - 18:20
Ljetne mediteranske filmske večeri moguće je doživjeti i u ovim nedruštvenim vremenima  Mario Todorić/ hanza media

Nakon proteklog vikenda i oni najuporniji, koji ne mogu zamisliti život bez večernjeg izlaska, shvatili su da dolazi vrijeme "pokućarenja" te da nam pandemija koronavirusa diktira organizaciju života sa smanjenim društvenim kontaktima. Nema događaja, kod kuće smo. Šta ću ja uopće radit? - pitala se moja studentica u subotu navečer, čitajući na svom mobitelu, jednu za drugom, obavijesti o otkazivanjima glazbenih, klupskih i scenskih događaja.

Stvarno, što ćemo raditi?

Ako ne računamo na gledanje filmova i serija na Netflix-u, HBO-u i ostalim TV kanalima, što je uvijek opcija, oni koji vole neengleske flmove sa odobravanjem su dočekali ponudu ekipe Mediteran filma. Oni su među prvima reagrali na novu situaciju i besplatno ustupili gledanje 20 filmova na stranici www.kinomediteran.hr/vod – gdje je potrebno upisati kod KARANTENA. U ponudi su sjajni naslovi: 'Leptiri', 'Div', 'Izvještaji o Sari i Saleemu', 'Krivnja', 'Optužena', 'U mojim godinama još skrivam da pušim', 'Van sebe' i još niz sličnih filmova iz zemalja mediteranskog bazena.

I HRT je reagirao brzo i otvorio svoj Treći program HRT-a kulturnoj sceni Hrvatske kako kulturni život ne bi potpuno stao, tako da je publika sada u fotelji i s daljinskim u ruci.

Oni koji su planirali otputovati negdje daleko, za utjehu je da mogu virtualno prošetati svjetskim muzejima, a Google Arts & Culture’s nudi oko 500 muzeja i galerija koje se razgledavaju iz fotelje u dnevnom boravku. Na popisu su British Museum, London, Van Gogh Museum i Rijksmuseum, Amsterdam, Guggenheim, New York City, National Gallery of Art, Washington, D.C., Musée d’Orsay, Paris, National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul, Pergamon Museum, Berlin, J. Paul Getty Museum, Los Angeles, Uffizi, Firenza, MASP, São Paulo, te National Museum of Anthropology, Mexico City. Zbilja, ovo bi valjalo nazvati fantastičnom prilikom da se detaljnije upoznaju prekrasne kolekcije i umjetnička djela u njima!

Ljubitelji opere, koji čekaju da se otvore vrata naših nacionalnih kazališnih kuća, mogu besplatno gledati predstave Metropolitan Opere u New Yorku koje će se davati svaku večer u 19 i 30 sati od 16. do 22. ožujka. Za to vrijeme, iz splitskog HNK stiže obavijest da Splićani mogu biti mirni jer je CIAN dezinficirao sve kazališne prostorije.

Oni, opet, koji više vole istraživati "bliže" destinacije mogu digitalno pregledati eksponate Zavičajnog muzeja Imotske krajine, i to besplatno, a fotografije uz tekstualni opis nalaze se na poveznici http://bit.ly/muzejim na sustavu prilagođenom za sve vrste uređaja kojima korisnici pristupaju.

Zagrebačko kazalište 'Mala scena' najavljuje novu fazu svoga djelovanja - svoje će predstave prenositi uživo. Nakon 'Priče o oblaku' za najmlađe prošlog vikenda, najavljuju streamove predstava dva puta tjedno. Pristup prijenosu može se kupiti na linku: https://bit.ly/39JrPWb, pri čemu cijena vrijedi za jedan uređaj tako da cijela obitelj može gledati za cijenu jedne ulaznice. Vrlo proaktivno!

Ni likovnjaci nisu sjedili prekriženih ruku pa se udruga HDLU Zagreb nada virtualnoj publici. Naime, predstavlja umjetnike na portalu ''Zagrebački likovni umjetnici'' i izložbu ''Duhovnost i umjetnost'', kroz koju su umjetnici željeli likovnim jezikom dočarati "svoje duhovne težnje, simbole, likove i stanja koja ih nadahnjuju na njihovom putu unutarnje samospoznaje, kao i spoznaje cjelovitosti svijeta oko nas". Izlagači su: Anđelko Brkić, Vedran Bukovina, Ana Cerovski, Jasna Dapas (pok.), Andreja Dujnić Žmirić, Rajko Đedović, Suzana Gajdek, Krešimira Gojanović, Ivana Kolić, Mira Kos, Stjepan Kulfa, Boris Pecigoš, Stjepan Perković, Višnja Peter, Krešimir Radas, Laura Šarabok, Petar Vidak i Mladen Žunjić. Izložba se može pogledati na poveznici:
https://likumzg.wordpress.com/virtualna-izlozba-clanova-hdlu-zagreb-2020-duhovnost-i-umjetnost/.

I zadnja večer Zagreb International Blues Festivala, koja se trebala održati u ponedjeljak navečer u zagrebačkom klubu "Booze & Blues" održana je online, a glazbenik Zvonimir Varga odsvirao je u svojoj sobi, dok su ljubitelji bluesa prijenos pratili na njegovoj Facebook stranici.

Šesnaesto po redu izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox koje je odgođeno, dio programa usavršavanja za filmske profesionalce, ZagrebDox Pro, održat će u terminu od 15. do 23. ožujka, i to u online okruženju. Pored radionice, koja se održava online, mijenja se i sam format Pitching foruma koji će se prvi put održati uz pomoć višestrukih online platformi.

Inače, svoja vrata su u toku jučerašnjeg dana zatvorili Dubrovački muzeji, Umjetničke galerije, Prirodoslovni muzej te Muzej Domovinskog rata Dubrovnik. Isto tako i Muzej grada Splita zatvara Podrume Dioklecijanove palače i Galeriju Emanuela Vidovića.

Ministarstvo još razmatra

Iz Ministarstva kulture su se napokon, prvi put, oglasili priopćenjem u kojemu podsjećaju na usvajanje mjere kojom se do daljnjega odgađaju svi skupovi i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od sto ljudi. O tome kako konkretno namjeravaju pomoći kulturnjacima kojima je izravno ugrožena egzistencija, u priopćenju su izvijestili da su još uvijek u fazi razmatranja.
Nastavno na brojne upite vezane uz utjecaj i posljedice razvoja situacije oko epidemije COVID-19, iz Ministarstva kulture rekli i to da nezavisni sektor smatraju jednim od najranijivijih među onima koji će u području kulture osjetiti negativne financijske efekte otkazivanja događanja. Donesene mjere, napominju, vrijedit će za sve sektore unutar kulturne zajednice.'U narednim danima izdat će se preporuke za postupanje i informacije o načinu i sustavu potpore koji će se realizirati kao jedna od mjera u okviru pripreme mjera Vlade RH za ublažavanje posljedica epidemije', najavili su iz Ministarstva.

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti do daljnjeg odgađa sve programe javnog okupljanja, ali i dalje ostaje otvoren za posjetitelje. Odgođeno je i ovogodišnje, 57. Goranovo proljeće, koje se trebalo održati od 18. do 21. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu i Rijeci.
 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 01:13