StoryEditor
Ostalonekulturni virus

Splitsko-dalmatinska županija poništila natječaj za financiranje kulturnih projekata, 200 udruga ostalo je bez novca, veliki će dobiti umanjeni iznos

5. lipnja 2020. - 08:00
Splitsko ljeto lani je iz županijskih izvora dobilo 700 tisuća kuna, pa napeto čeka rebalansMatko Biljak

Nakon što su u jednom trenutku medije preplavili valovi nezadovoljstva zagrebačkih umjetnika jer je u najbogatijem hrvatskom gradskom proračunu jednostavno prekrižena stavka o financiranju kulturnih sadržaja, s pravom se raširila zabrinutost svih na "tanjim" provincijskim blagajnama.

I osnovano: u Splitsko-dalmatinskoj županiji skresana su sredstva a da se to ne zna – 20. veljače je objavljen Natječaj za financiranje projekata, programa ili aktivnosti iz područja kulture u 2020. godini, a tri mjeseca poslije, 13. svibnja, poništen je. Odluka župana Blaženka Bobana "tiho" je objavljena u Službenom glasniku broj 47, a kulturni sektor "šaptom je" ostao bez 1,97 milijuna kuna, koliko je bilo predviđeno natječajem za ovu godinu.

Kad nema rasprave, presica i javnih obavijesti, nekako se šalje politička poruka da nešto nije važno, da se bez toga može, pa da takva etiketa ne bi dopala kreativce, umjetnike i kulturnjake – jer naprosto to ne zaslužuju – za komentar ove odluke pitali smo pročelnika Odjela za prosvjetu i kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislava Đonlića.

– Do poništenja natječaja došlo je zbog svima poznatih razloga, pojave koronavirusa. Naime, proračunska sredstva su smanjena za sve programe, pa tako i za kulturu, a ako dođe do promjene i oporavka gospodarstva, raspisat će se novi natječaj za udruge, o čemu će biti informirani na vrijeme – kaže pročelnik, informirajući nas da je na natječaj bilo prijavljeno čak 200 udruga i pojedinaca s programima.

image
Tomislav Đonlić, županijski pročelnik Odjela za prosvjetu i kulturu, tehničku kulturu i sport: Do poništenja natječaja došlo je zbog svima poznatih razloga, pojave koronavirusa
 
Vladimir Dugandžić/hanza media

Na pola kalendara, sve prognoze o tome kako će do kraja ove korona-godine uopće izgledati kulturni život postaju izlišne, ali u ovoj fazi liberalizacije epidemioloških mjera, velike nade (i obećanja) vežu se uz ljetne festivale i događaje pod otvorenim nebom. Ipak, što se novca tiče, sve se čini da će na njega više moći računati institucije i manifestacije s dugogodišnjom tradicijom, dok će mali projekti, nezavisna scena i samostalni umjetnici piti gorke pilule.

ADIO, MONOGRAFIJO

Arheološki muzej Split jedna je od institucija, korisnika županijskih sredstava, koja je srezala ambicije.

– Javili smo se na županijski natječaj, ali što je, tu je – kaže ravnatelj Ante Jurčević – svima nam je isto. Radili smo već rebalans, računali smo na ovakve odluke i odustali od nekih projekta. Srezali smo planirana istraživanja u Saloni, otpao nam je dio novca za monografiju u povodu 200. godišnjice Arheološkog muzeja. Odustali smo od prijevoda turističkog vodiča za djecu kroz muzej "Baza je znat". Pripremili smo se, pad je prihoda, pa je logično – veli Jurčević.

image
Ante Jurčević: Otpao nam je dio novca za monografiju u povodu 200. godišnjice Arheološkog muzeja
 
Saša Burić/hanza media

Županija kao osnivač muzeja na Braču, Hvaru i u Sinju financira njihov rad, no ravnateljica Muzeja Cetinske krajine Daria Domazet kaže da im plaće nisu ugrožene, a da oni, konkretno, projekte realiziraju europskim novcem.

Ravnatelj Glazbene mladeži Marin Kaporelo također je na listi onih koji se prijavljuju na županijski natječaj, primjerice radi organizacije međunarodne smotre zborova Cro Patria, no veli da ova odluka neće presudno utjecati na održavanje te 20 godina stare smotre. Ona će se održati po svaku cijenu i u obliku u kojem bude moguće.

– Svi znamo da se županijski novac, naročito za projekte koji dolaze s nezavisne i amaterske scene, raspodjeljuju tako da se svima udovolji, ali sa sitnim iznosima. Možda bi upravo ovakva situacija zahtijevala da se malo više uđe u srž problema pa da za neke bude malo više, a za neke ipak ne, jer ne mogu se baš uspoređivati manifestacije s puno gostiju iz inozemstva s, primjerice, feštom soparnika u nekom malom mistu. No, dobro. Prošle godine smo tako dobili za smotru zborova sedam-osam tisuća kuna i to nam neće omesti planove jer smo upućeni na Ministarstvo kulture i gradski, splitski proračun. Nadali smo se da ćemo uz pomoć županijskih sredstava dobiti dio novca za tiskanje i grafičko oblikovanje monografije u povodu 50 godina od osnutka, to se uklapalo u projekte od posebnog županijskog interesa. Ali, otpalo je – pomiren je i Kaporelo.

PARE I MUZIKA

Među kulturnim programima od županijskog značenja, inače, redom su festivali koji se održavaju u ljetnim mjesecima i sigurno je da organizatorima gori pod nogama kako će dimenzionirati događanja i goste. To su Splitsko ljeto, odnosno izvođenje opere "Ero s onoga svijeta" u Vrlici, Alka, "Glumci u Zagvozdu", Omiški festival klapa i Tinovo kulturno ljeto.

– Oni se nastavljaju financirati iz proračuna, ali u smanjenom iznosu jer smatramo da u okvirima mogućnosti moraju zadržati svoj kontinuitet – najavljuje pročelnik Đonlić.

image
Intendant HNK Split Srećko Šestan: Toplo se nadam razumijevanju za naše projekte, pogotovo jer imamo pad vlastitih prihoda zbog skraćene kazališne sezone
 
Vojko Bašić/hanza media

Intendant splitskog HNK Srećko Šestan razradio je dvije ili tri varijante održavanja festivala na Peristilu, Sustipanu i Kaštilcu, po onom starom i poznatom receptu koliko para, toliko muzike, a lani je na račun Splitskog ljeta iz županijskih izvora uplaćeno 700 tisuća kuna.

– U kontaktu smo sa županijskim vlastima i čekamo rebalanse. Toplo se nadam da će imati razumijevanja za naše projekte, pogotovo jer imamo pad vlastitih prihoda zbog skraćene kazališne sezone, a ne znamo ni što će epidemiološka situacija nalagati. Odnosno, koliko stolica i publike će moći pratiti festival. Ipak, Splitsko ljeto će se održati, u kojem god obliku i što je moguće kvalitetnije, ali svakako ne kako je najavljeno prije epidemije – kaže splitski intendant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 10:51