StoryEditor
Ostalo‘Pričigin‘

Pred splitskom publikom novinari su ispričali na kakve su sve komentare navikli, a neki su svojim doživljajima nasmijali gledatelje do suza

Piše Jasenka Leskur Foto Tom Dubravec
24. rujna 2021. - 10:20

Otkad je internet omogućio komentiranje anonimnim čitateljima na portalima, novinari su dobili naziv "plaćenici", "izdajnici", koji ne rade iz vlastitih uvjerenja, nego zadatke i plaću dobivaju direktno od američkog političkog aktivista Georgea Sorosa – čak kada pišu o provincijalnim političarima iz Banovine – ali i od drugih iz centara moći "domaćih i stranih režima".

Kakva je plaćenička svakodnevica splitskih i jednog banjolučkog novinara čulo se na Festivalu pričanja priča Pričigin, u ljetnom kinu "Bačvice" u srijedu navečer, gdje su svoje dogodovštine ispričali Saša Ljubičić, Silvana Uzinić, Zlatko Gall, Andrea Topić te gost iz Bosne i Hercegovine Dragan Bursać, koji je jedini među kolegama "izdajnik" srpskog, a ne hrvatskog naroda.

image
Silvana Uzinić je svojom pričom natjerala publiku u smijeh do suza
Tom Dubravec/ Cropix

Iako se u vrijeme dok je bio nezaposlen i moderator razgovora Nebojša Lujanović pokušao ubaciti na platni popis čuvenoga filantropa židovsko-mađarskog podrijetla, nije uspio.

Otišao je čak među ozloglašene "utorkaše", no nakon što je tri sata slušao njihovu iscrpnu raspravu o tome tko plaća tantijeme ZAMP-u za glazbu na sprovodima, a da se Soros nije spomenuo, odustao je.

Saša Ljubičić, alias Pero Pisac, plaćenik stranaca je postao još prije nego je izmišljen internet. Preciznije, otkako je počeo iznajmljivati sobu "unproforcima" u vrijeme rata, da bi im poslije postao i vozač, majstor za kućne popravke, nosač kufera... kad nije bio kroz jutro ugledni komentator, a navečer voditelj na lokalnoj TV. S godinama su se stranci počeli zvati turistima, a Peri Piscu su se u biznisu pridružili sveučilišni profesor, medicinska sestra i dogradonačelnik. Kako bi preživjeli.

image
Tom Dubravec/ Cropix

Novinarka Silvana Uzinić nije dobila ponudu da piše "kako treba" u novcu, nju su pokušali ušutkati povećavanjem usana i peglanjem bora nakon što je po zadatku ušla u svijet "influensera" i "jutubera". Objašnjavajući tko je osoba koja se predstavlja kao Baka Prase i tko je najpoznatija splitska influenserica, izazvala je valove smijeha i aplauza u publici.

Novinarkino nerazumijevanje vremena u kojem više "medijskih konzumenata" zanimaju savjeti o umjetnim trepavicama i o natjecanju u bacanju predmeta u zahodsku školjku nego ozbiljna društvena analiza, završio je nemoralnom ponudom koju je ona, braneći pamet, morala odbiti.

Zlatko Gall je, po vlastitim riječima, "plaćenik od formata" s obzirom da je surađivao s poznatim "izdajnicima" kao što su Vlado Gotovac, Slavko Goldstein ili Krsto Cviić, radio u Feralu i odlazio u konobu "Hvaranin" utorkom. Usprkos tome što je pišući stekao puno neprijatelja, sklopio je i nezaboravna prijateljstva, primjerice s Arsenom Dedićem, o kojem je napisao knjigu.

image
Pričiginov gost iz BiH - Dragan Bursać
 
Tom Dubravec/ Cropix

Andrea Topić kao najmlađa "na platnom spisku" centara moći, rođena nakon rata, ispričala je kako je morala guglati da bi shvatila uvrede kojima je časte: "četnikuša", "skojevka" i "flundra orjunaška", a Dragan Bursać je, kaže, rođen kao izdajnik jer je po majci Hrvat, a živi i radi u Banjoj Luci. Kao komentator za Al Jazeeru sakupio je impozantan niz uvreda internetskih komentatora, a kao "Sorošev plaćenik" i "ustaša" je nakon jednog članka o Ratku Mladiću policiji prijavio prijetnje smrću od strane "new age četnika".

Da bi to ostvario, morao je pronaći printer koji radi i objasniti razliku između "kolumnista" i "komunista", ali nakon toga je – nimalo šaljivo – morao napustiti grad na tri mjeseca.

image
'Dežela priča' - Nebojša Lujanović, Jedrt Jež Furlan, Ivana Djilas, Jedrt L. Maležič, Vlado Keršlin
Tom Dubravec/ Cropix

U drugom dijelu "pričiginske" večeri pripovijedali su slovenski autori, o tome kako (ni)su pristali na korupciju, a moderirala je Jedrt Jež Furlan, voditeljica izdavačke kuće GOGA iz Novog Mesta. Kazališna redateljica i autorica Ivana Djilas, rođena Beograđanka, slovensko državljanstvo je dobila zahvaljujući trećem braku svoga oca, a ne redovnim putem.

Jedrt L. Maležič ispričala je kako je neočekivano napustila mjesto prevoditeljice u jednoj agenciji s pet tisuća eura u kešu, a pjesnik i folk rock glazbenik, "slovenski Bob Dylan" Vlado Kreslin želio je pričati o nečem što je potpuno nekorupcijsko.

O bendu iz svoga sela, Beltinškoj bandi, s muzikašima starim 90 godina koji su postali najveća slovenska etno world atrakcija i rasprodavali najveće koncertne dvorane bez problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 07:39