StoryEditor
Ostalood stoljeća sedmog

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu pokreće ciklus predavanja o srednjem vijeku, večeras profesor Ivan Basić otkriva vrijeme dolaska Hrvata

Piše PSD.
5. ožujka 2020. - 10:03
Dr. sc. Ivan BasićVladimir Dugandžić/hanza media

U četvrtak u 19 sati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu dr. sc. Ivan Basić održat će predavanje “Materijalni i pisani izvori o početku srednjeg vijeka u Hrvatskoj”.

Profesor srednjovjekovne povijesti s Filozofskog fakulteta u Splitu, govorit će o tome kada su Hrvati došli, koliko uopće znamo o počecima srednjeg vijeka u Hrvatskoj, kako povjesničari, a kako arheolozi tumače ključne teme hrvatskoga srednjeg vijeka...

Predavanje Ivana Basića održat će se u ciklusu predavanja “Etnogeneza” kojima Muzej hrvatskih arheoloških spomenika želi predstaviti različita tumačenja srednjeg vijeka među arheolozima, povjesničarima i drugim stručnjacima, ukazati na mnoge bitne stvari koje javnosti nisu poznate, ali i na mnoge poznate pretpostavke koje se uzimaju “zdravo za gotovo”, a nisu nikada dokazane.

Kao predavači najavljeni su stručnjaci MHAS-a te domaći i inozemni stručnjaci. Kao teme već su najavljene teme o počecima ranog srednjeg vijeka u Sloveniji, ranosrednjovjekovnoj Velikomoravskoj državi na području današnje Češke i Slovačke te o Bizantskom Carstvu u Italiji. U skladu s dobrim novovjekim hrvatskim kulturnim običajima, ulaz na predavanja je slobodan.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 16:22