StoryEditor
Ostalokoronarni Honorarci

Ministarstvo kulture odobrilo skoro 7 milijuna kuna za jednokratne potpore 751 samostalnom umjetniku, u iznosu od 10, odnosno 5 tisuća kuna

8. lipnja 2020. - 08:09
Sa 160 tisuća kuna, 22 plesnih umjetnika trebalo bi plesati i ovo ljeto  Boris Kovačev/hanza media

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske osiguralo je još jednu potporu, koja se možda i najviše čekala, jer se odnosila na umjetnike koji djeluju samostalno, izvan sustava i institucija, a takvima je u pravilu najteže.
Za nezavisne profesionalce, umjetnike koji djeluju honorarno kao freelanceri, Ministarstvo je osiguralo šest milijuna i 715 tisuća kuna potpore, za 751 umjetnika iz 31 umjetničke strukovne udruge koja se prijavila na natječaj. Iznos više jednokratne potpore je deset tisuća kuna, a niže pet tisuća.

Najviše je dobilo Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, milijun i 670 tisuća kuna za 174 člana, od čega je 160 s višom potporom. Kako je poznato da nas je pjesma održala, njojzi hvala, druga je Hrvatska glazbena unija s milijun i 355 tisuća kuna za 147 članova, od čega je 124 s višim iznosom potpore. Hrvatsko društvo skladatelja dobiva 350 tisuća kuna za 36 članova, od kojih će samo dvoje trošiti u nižem tonalitetu. Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika dobit će 50 tisuća kuna za pet umjetnika zvuka.

image
Kao i neki drugi, i dio dubrovačkih likovnih umjetnika dobio je potpore
 
Nikša Duper/hanza media

Najviše od nemilijunske potpore, 785 tisuća kuna, dobilo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, za 86 članova, 71 s višim iznosom. Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti dobit će 365 tisuća kuna za 43 članice i člana, od čega je 30 viših potpora. Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika dobit će 335 tisuća kuna za 37 članova, od kojih će sedam dobiti nižu potporu. Hrvatskom dizajnerskom društvu ide 285 tisuća kuna za 31 člana, a Hrvatskom društvu likovnih umjetnika 300 tisuća kuna za 39 članova.

POTICAJI I KRITIČARIMA

Sa šesteroznamenkastom potporom, 125 tisuća kuna za 13 članova, je i Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela, a okruglo sto tisuća kuna za okruglo deset članova dobilo je Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Hrvatska udruga likovnih umjetnika Split dobit će 140 tisuća kuna za 22 člana, od kojih će samo njih šest dobiti višu potporu. Likovni umjetnici Istre dobit će 45 tisuća kuna, Dubrovnika 25, Rijeke 55, Osijeka 10, a Zagreba samo pet tisuća kuna. Hrvatsko društvo naivnih umjetnika nije ispalo naivno pa će dobiti 75 tisuća kuna za 10 članova.

Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika dobit će 40 tisuća kuna za četiri člana. Udruga plesnih umjetnika Hrvatske dobiva 85 tisuća kuna za 13 članova, a Udruga profesionalnih plesnih umjetnika PULS 75 tisuća kuna da njihovih devet članova pleše i ovo ljeto.

image
Ministrica Nina Obuljen Koržinek
 
Marko Todorov/hanza media

Hrvatskom društvu pisaca ide 80 tisuća kuna za deset članova, Društvu hrvatskih književnika samo 15 tisuća kuna za dva člana, a Hrvatskom društvu književnika za djecu i mlade 30 tisuća kuna za četvero članova. Društvo hrvatskih književnih prevodilaca s računa će prevesti 55 tisuća kuna za šest članova, a Društvo hrvatskih audiovizualnih prevoditelja 35 tisuća kuna za četvero.
Kako nema umjetnosti bez kritike, Hrvatsko društvo filmskih kritičara dobit će 65 tisuća kuna za sedmero članova, a Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa 25 za četvero.

Petero članova Hrvatskoga restauratorskog društva obnovit će račune s 50 tisuća kuna, a Udruženje hrvatskih arhitekata za isti broj članova 40 tisuća kuna. I na koncu, ali ne najmanje važno, Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika dobit će 45 tisuća kuna za šestero članova.

S ovim iznosima za neko vrijeme znatno su veći izgledi da će freelanceri sačuvati umjetničku slobodu, a honorarci neće postati koronarci.

Izdvojeno

29. srpanj 2020 05:05