StoryEditor
OstaloPluralizam

‘Dani kršćanske kulture‘ ostali bez Dubrovnika zbog preklapanja s duhovnom obnovom.  Dubrovačka biskupija 9. ožujka pokreće ‘Kršćansko lice kulture‘

6. ožujka 2020. - 13:00
Msgr. Uzinić, Ana Marčinko i Josip Mikuš ispod Pordenoneova Krista SpasiteljaAngelina

Do sada smo imali “Dane kršćanske kulture” u suradnji s Verbumom. Od ove godine smo se odlučili osamostaliti i imati “Kršćansko lice kulture” u Dubrovačkoj biskupiji. Dubrovnik je poznat po različitim ponudama, a jedna od njih je sigurno kulturna ponuda, mi smo prepoznatljivi grad kulture iako nismo ove godine postali, a željeli smo biti Europska prijestolnica kulture.

Ali, želimo i dalje biti prepoznatljivi po tome, a upravo svoj doprinos želi dati i Dubrovačka biskupija, koja je već 15 godina u korizmenom vremenu stavljala naglasak na kulturu u manifestaciji “Dani kršćanske kulture”, a od ove godine želimo to činiti na novi način, smatramo da smo sazreli da se osamostalimo. Zato smo odlučili od ove godine organizirati novu manifestaciju “Kršćansko lice kulture”, koja je drukčija jer počinje ranije i želimo s njom zahvatiti gotovo cijeli jedan mjesec, želimo je zbog određenih razloga i drugih ponuda koje imamo u Gradu, osobito ponuda što se tiče Crkve. Dakle, nova manifestacija s novim nazivom, kazao je dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić na konferenciji za medije u Dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku, predstavljajući program manifestacije “Kršćansko lice kulture”. Ona će se održavati od 9. do 30. ožujka na različitim lokacijama u Dubrovniku. Organizator manifestacije je Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

- Verbum je organizator manifestacije “Dani kršćanske kulture”, oni počinju u tjednu koji je za nas godinama bio dosta opterećen i uvijek smo imali prigovore svećenika, osobito zato što u Gradu, u katedralnoj župi, počinje duhovna obnova, da nam se poklapaju sadržaji. A nije bilo moguće njihov termin prilagoditi našim potrebama, zbog toga se jednostavno više nismo mogli uklopiti u “Dane kršćanske kulture”, nego, izgrađujući se na tom što je napravila ta manifestacija, smatrajući to dobrim temeljem, željeli smo napraviti iskorak i proširiti se, ali i izići iz toga, za nas dosta opterećujućeg tjedna koji je neposredno pred Veliki tjedan, naveo je msgr. Uzinić razloge zašto je došlo do razlaza s “Verbumom”, dodavši da su krenuli u novom smjeru s puno više sadržaja i ponude i nadamo se da će uspjeti pokazati lice kršćanske kulture i kroz godine koje slijede, ali i da će biti prepoznati kao oni koji svojim životom i djelovanjem održavaju ono lice iz kojeg sve proistječe i kojemu sve vodi.

- Jedna od ideja “Kršćanskog lica kulture” je stvaranje zajedništva i prezentiranje onoga što se stvara u kulturi i znanosti na području naše Biskupije, pa i šire. Kao i prijašnjih godina, u suorganizaciji imamo Dubrovački simfonijski orkestar, Kinematografe Dubrovnik, dubrovački ogranak Matice hrvatske, Srpsku pravoslavnu općinu i, tradicionalno, katedralnu župu Gospe Velike i prvi put župu sv. Križa u Gružu. Želja nam je program širiti na druge dijelove biskupije, voljeli bismo vidjeti da se događa nešto i po otocima, u Konavlima, Stonu, Primorju.

Ove godine posebno smo ponosni na našu produkciju. Imamo takoreći neku ekskluzivu, a riječ je o dijelu projekta “Suvremeni zvukovi dubrovačke baštine” koji radi vrlo mlada i uspješna ekipa s Muzičke akademije u Zagrebu zajedno s kiparicom Idom Blažičko.

Dio koji ćemo prezentirati ove godine odnosi se na oživljavanje manje poznatih i nekorištenih sakralnih prostora u Gradu. Ove godine će to biti crkve sv. Kuzme i Damjana, Gospa od Karmena i Sveti Stjepan, gdje će umjetnici kroz instalacije i glazbu, u programu “Smirna, zlato i tamjan”, oživjeti te prostore, i podsjetiti nas što su oni nekad značili i dati im novo značenje. Mislim da će to doista biti atraktivno. Imamo i brojne koncerte, predavanja, a istaknuo bih ono koje radimo s Maticom hrvatskom, ogrankom Dubrovnik, a to je predavanje profesorice Sanje Nikčević, koja će nas podsjetiti na važnost lijepoga u umjetnosti koja se nekako danas napustila pa se naglasci stavljaju na nešto drugo, kazao je pročelnik Vijeća “Kršćanskoga lica kulture” Josip Mikuš. O programu je govorila i članica Vijeća Ana Marčinko.

Manifestacije počinje u ponedjeljak 9. ožujka u 19.30, otvorit će je biskup Uzinić, a potom slijedi oratorij “Za križen” Župnog zbora sv. Cecilije iz Jelse pod ravnanjem dirigenta Slavka Reljića

O nazivu i konceptu


Biskup Uzinić osvrnuo se na naziv, koncept i vizualni identitet nove manifestacije.

- Zašto “Kršćansko lice kulture”? Prije svega zato što želimo razumjeti svoju povijest kako bismo mogli graditi budućnost u sadašnjosti. Zato smo za vizualni identitet uzeli lik Krista Spasitelja s početka 16. stoljeća, sa slike koja se pripisuje Pordenoneu i dio je naše sakralne baštine koja se čuva u Biskupskoj palači. Zašto baš lice Krista? Pa zato što je Krist jučer i danas, i sutra i zauvijek! I njegov poziv upućen je ljudima svih vremena i svakoga prostora, a mi osjećamo da je on upućen ljudima našeg vremena i na ovom našem prostoru. Na ovom prostoru je bio u prošlosti, a nadamo se da će biti u budućnosti, želimo ga prepoznati u svojoj sadašnjosti.

Ako je kršćansko lice kulture kristoliko, onda je otvoreno, ono uključuje, ono je provokativno, ali i pažljivo i nježno, to je lice koje je, prije svega, obilježeno ljubavlju, koje je dobronamjerno, oplemenjujuće. I ono postavlja važna pitanja i ne boji se davati odgovore i u susretu s drugim je puno poštovanja, tolerancije, ono je osobito ispunjeno ljubavlju, ono se otvara prostoru za dijalog, nastoji govoriti o ljepoti, promicati dobro…

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 20:19