StoryEditor
Književnostodlazak doajena

U 97. preminuo dr. Duško Kečkemet, kroničar Dalmacije, njene povijesti i umjetnosti

13. svibnja 2020. - 13:15


U 97. godini života umro je dr. sc. Duško Kečkemet, povjesničar umjetnosti i autor velikog broja knjiga, naročito onih tematski vezanih za povijest Splita i Dalmacije.

Radio je od 1951. godine kao kustos, a potom ravnatelj Muzeja grada Splita od 1960. do 1979.godine i Galerije Meštrović od 1979. do 1984. godine. Prethodno, od 1945. do 1949. bio je kustos u Gipsoteci HAZU-a u Zagrebu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, a poslije, 1970. i doktorirao. Bio je redoviti profesor na splitskom odjelu Filozofskoga fakulteta u Zadru od 1984. do 1993. godine.

image
Duško Kečkemet s dobitnicima nagrada Slobodne Dalmacije 2009. godine


 
Jadran Babić

Duško Kečkemet istraživao je umjetničku i kulturnu baštinu u Dalmaciji, poglavito u Splitu, muzeološku i urbanističku problematiku, pomorsku ikonografiju, povijest fotografije i filma.

Autor je mnogih knjiga o važnim ličnostima iz splitske povijesti kao što su Emanuel Vidović, Ivan Meštrović, Maršal Marmont, Vicko Andrić, Ante Bajamonti i drugi.

U bogatoj Kečkemetovoj bibliografiji ističu se i naslovi "Grad za čovjeka", "Prošlost Splita", "Židovi u povijesti Splita" i drugi. Duško Kečkemet autor je i niza vodiča, likovnih rasprava i prikaza u periodici, te kataloga izložbi.

image
Dr. sc. Duško Kečkemet za radnim stolom 
Tom Dubravec/hanza media

Samo o životu i umjetnosti kipara Ivana Meštrovića objavio je oko pedesetak znanstvenih radova, a ukupna bibliografija Duška Kečkemeta obuhvaća oko 50 knjiga, 150 znanstvenih radova i 1000 popularnoznanstvenih radova, enciklopedijskih napisa, likovnih kataloga i prikaza izložaba.

Duško Kečkemet nagrađen je Godišnjom nagradom grada Splita i Zagreba, Nagradom za životno djelo grada Splita, Državnom nagradom za znanost za životno djelo, Nagradom Francuskog ministarstva kulture, a 2009. godine dobio je nagradu "Don Frane Bulić" za životno djelo iz područja znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 17:30