Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

Koronavirus
StoryEditor
Književnostkadrovski pogodak

Izborom kompetentnog Zdravka Zime za savjetnika za kulturu Zoran Milanović otvorio mogućnost da na Pantovčaku prezimi i drugi mandat

Piše Siniša Kekez
13. ožujka 2020. - 15:45
Zdravko Zima iza sebe ima četiri desetljeća rada u novinarstvu i desetak knjiga  Darko Tomaš/hanza media

Književni kritičar, esejist, publicist i urednik Zdravko Zima imenovan je za posebnog savjetnika za kulturu predsjednika Republike Zorana Milanovića, objavljeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika.

Malo je koje imenovanje u posljednje vrijeme izazvalo tako pozitivne reakcije u kulturnoj javnosti kao Zimino. Jer Zdravko Zima pisac je i intetelektualac širokoga spektra interesa i djelovanja. Desetljećima je objavljivao književne kritike, kolumne i eseje u Studentskome listu, Vjesniku, Danasu, Slobodnoj Dalmaciji, Feralu, Vijencu, Jutarnjem listu, do završnog Novog lista. 

U njemu su mu otkazali kolumnu nakon niza godina suradnje, otvorivši vrata novinarstvu kakvo je uglavnom danas, s vrištećim manjkom kompetentne kritike, širokoga znanja i pismenosti, proširenih i složenih rečenica. Eseje i studije Zima je objavljivao i u književnim časopisima, od Foruma, Republike, Mogućnosti do Quoruma, Rivala i Lettre Internationala.

Zima je objavio desetak knjiga književnih kritika i eseja među kojima su "Noćna strana uma", "Zvjezdana prašina", "Purgeri u purgatoriju","Močvara", "Prikazi, prikaze", "Život je tabloid", "Ekstraeseji","Bordel u plamenu" i druge. Priredio je knjige Nedjeljka Fabrija, Irene Vrkljan, Feđe Šehovića, Veselka Tenžere, Drage Štambuka i Edvarda Kocbeka.

Zdravko Zima bio je urednik tjednika Danas, časopisa Bridge, Lettre International i Cicero, a 1995. radio je kao savjetnik za izdavaštvo u Ministarstvu kulture pa mu posao na Pantovčaku nije prvi savjetnički angažman.

U svojim tekstovima Zima je pokazivao načitanost, analitičnost i upućenost, zalagao se za visoke književne, intelektualne, kulturne, ljudske i moralne vrijednosti i standarde. Zima se intenzivno bavio književnošću, kao autor širega spektra iz najbolje škole A.G. Matoša i Veselka Tenžere, kompetentno je pisao i o glazbi, sportu, povijesti, političkim i društvenim fenomenima.

Iako neće biti zaposlen u Uredu predsjednika, a možda baš i zbog toga, reklo bi se da je Zdravko Zima pravi čovjek na pravom mjestu, konačno jedan savjetnik s imenom i prezimenom, biografijom i karakterom, u dugom nesretnom nizu pukih uhljebljivanja i kadrovskih posrtanja.

Zoran Milanović tako je pokazao dodatnu širinu imenujući rječitijega od sebe, a u pauzama između protokolarnih obaveza savjetnik za kulturu mogao bi mu potaknuti zanimanje za književnost i savjetovati predsjedniku da nije sve u Pikettyju, brojkama i pravnim knjigama. S druge strane, nastavi li tragom imenovanja Zdravka Zime, Zoran Milanović mogao bi znatno povećati vlastite šanse da na Pantovčaku prezimi i drugi mand

Pisac s bibliografijom

Zdravko Zima rođen je 1948. u Malinskoj na Krku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je Jugoslavenske jezike i književnosti i apsolvirao sociologiju.
Kritike i eseje objavljivao je u dnevnom i tjednom tisku, a surađivao je i u časopisima
Među njegovim knjigama su i "Zimsko ljetovanje", "Metak u petak", "Adam i Eva u raju" i "Dnevnik jednog skribomana".
Za svoj rad Zdravko Zima dobio je više priznanja, među kojima su nagrada časopisa Gratis za knjigu feljtona "Zagreb je kriv za sve", nagrada "Julije Benešić" za knjigu kritika "Porok pisanja", nagrada "Kiklop" za najbolju knjigu eseja "Gondolijer na Vltavi", nagrada "M. J. Zagorka" Društva hrvatskih novinara i "Goranova nagrada" lista Vjesnik za knjigu "Lovac u labirintu".
Od 2000. do 2013. djelovao je kao freelancer i stalni suradnik riječkog Novog lista

at.

#ZDRAVKO ZIMA SAVJETNIK ZA KULTURU#ZORAN MILANOVIć URED PREDSJEDNIKA

Izdvojeno