StoryEditor
Književnosttri bračka dana

Interaktivni fotobrevijar ‘Mediteranski armerun‘ autori Bruno Ćurko i Stipe Surać predstavit će u Bolu, Supetru i Sutivanu od utorka do četvrtka

Piše Renato Kragić
11. kolovoza 2020. - 08:00
Fotograf Stipe Surać i autor teksta, profesor filozofije Bruno ĆurkoLuka Gerlanc/hanza media

Gdje će Mediteranski armerun nego na Mediteran, i to u glavu, usred Dalmacije, na najveći dalmatinski otok?
Upravo će se na Braču u tri dana, od utorka do četvrtka, u tri bračka mjesta održati promocije interaktivnog fotobrevijara "Mediteranski armerun - Jadranske letere i letreati" s tekstom Bruna Ćurka i fotografijama Stipe Suraća.

U utorak je na rasporedu Bol (Centar za kulturu), u srijedu Supetar (ljetna pozornica pored crkve) i u četvrtak Sutivan, gdje će na Ljetnoj pozornici "Kavanjin" uz promociju biti i izložba fotografija u virtualnoj galeriji Narodne knjižnice Sutivan i live izložba u Atriju ljetne pozornice. Sva događanja počinju u 21 sat.

- "Mediteranski armerun - Jadranske letere i litrati" inovativan je spoj leksikona, zabave i digitalne tehnologije. Letera - iliti pisama - je ravno 50, a njih je eruditskom radoznalošću ispisao Bruno Ćurko, doktor filozofije, a litrata - iliti prizora - je ravno 167, a zaledio ih je Stipe Surać, dugogodišnji fotograf hrvatskog izdanja magazina National Geographic.

image
Stipe Surać i Bruno Ćurko, s ponistre se vidi Brač
Foto: Luka Gerlanc/hanza media
Luka Gerlanc/hanza media

Uz to, u najdubljem škafetinu armeruna krije se karta Jadrana, koja je na interaktivan način povezana s knjigom. Svojevrsna i suvremena inačica potrage za blagom na način da kroz igru otkrivanja pojmova i pronalaska lokacija fotografija na karti, čitatelja odvede na kapetanova putovanja. Za navigavanje ovim Armerunom koriste se GPS koordinate, QR kodovi i pinovi fotografiranih lokacija umjesto kapetanova kompasa i zvjezdoznanstva. Uza sve to tu je i tajno pitanje, tajni pin, tajna koordinata, tajno biće iz armeruna..., objašnjavaju autori.

Zapaženu i dobro primljenu knjigu, koja je nedavno predstavljena i na Malom Ižu, objavila je Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi "Mala filozofija". Knjigu je grafički dotjerao Marko Gržan, interaktivnu kartu ilustrirao Mirko Ćalušić, uredničku, odnosno kapetansku notu dodao je Tonko Sardelić. "Armerun" se čita na hrvatskom i engleskom jeziku, a namijenjen je svim generacijama čitatelja i istraživača, kaže zaključno originalni dvojac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 04:47