StoryEditor
Književnostjesensko štivo

Četvrti Mediteranski festival knjige održat će se od 2. do 6. rujna na Gripama. Popusti za izdavače i publiku, pisci će se javljati i preko ekrana

Piše Jasenka Leskur Staničić
14. lipnja 2020. - 08:00
Neće manjkati onih koji će gorčinu koronarne godine na nekoliko dana zamijeniti knjižarskim guštimaNikola Vilić/hanza media

Poznat je datum kada će se održati četvrti Mediteranski festival knjige na Gripama – od 2. do 6. rujna!
Sve epidemiološke neizvjesnosti koje su bile prepreka da se festival održi u svom svibanjskom terminu su uklonjene i tijekom ljetnih mjeseci slijedi priprema sajma knjiga, koji osim popusta, promocije novih izdanja, susreta s autorima te radionica za djecu ima namjeru unijeti još neke novitete kako bi se gorčina ove koronarne godine makar na nekoliko dana zamijenila nekim knjižarskim guštima.

– Tjedan dana prije početka školske godine ipak ćemo imati sajam koji po količini knjiga i materijala ide uz bok zagrebačkom Interliberu – kaže Slavko Kozina, čelnik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. – Epidemiološka situacija je idealna, iako je još prije tri tjedna bila "ajme, majko". Za svaku sigurnost, imamo razrađene scenarije u slučaju da se koronavirus počne širiti, a to se odnosi na zaštitne mjere: hoćemo li uvesti brojač posjetitelja na ulazu, provjeru tjelesne temperature i nošenje zaštitnih maski ili pak veći razmak između štandova i prolaza, sve će biti pripremljeno – veli Kozina iz izdavačke kuće "Naša djeca".

TRIBINE I GOSTOVANJA

Ono što je najvažnije, postignut je dogovor s Ministarstvom kulture koje će omogućiti jeftiniji zakup štandova izdavačima, pa se očekuje njihov veći odaziv na splitskom sajmu, što bi, opet, utjecalo na raznolikiju ponudu, a time i na veće zadovoljstvo posjetitelja. Splićani, jasno, od ovakvog sajma očekuju popularnije cijene izdanja.

–​ Prepolovit ćemo prošlogodišnju cijenu, popust prema izdavačkim kućama za štand će biti 50 posto – najavljuje Slavko Kozina te nastavlja: prijave ćemo primati idućih deset dana tako da ćemo početkom srpnja znati koliki će ovogodišnji Mediteranski festival knjiga biti po obujmu. Vizualno će biti još atraktivniji jer ćemo osigurati online javljanja raznih autora koje će publika moći pratiti preko velikog ekrana. Za osmišljavanje programa bit će zadužen Kruno Lokotar i osim novim naslovima iz područja publicistike i beletristike, dječje književnosti i stripa, bavit ćemo se i društvenim fenomenima, poput, primjerice, trenutačnih rasnih nemira u Americi.

Naravno, dovest ćemo razne autore na tribine, kao što smo omogućili i susret s norveškom književnom zvijezdom Jo Nesbøm, ali naglasak je na inkluzivnosti. Tako ćemo pozvati i domaće, lokalne pisce i promotore da nam se pridruže. Znači od lokalnog do globalnog, od antikvarnih do "velikih" novih naslova, niz autorskih priča – ambiciozno najavljuje prvi čovjek hrvatskih nakladnika i knjižara, nagovještavajući da će manjak kulturnih izdavačkih događanja ove godine nadomjestiti boljim osmišljavanjem i još većom kvalitetom onoga što je moguće održati u neizvjesnim epidemiološkim vremenima.

#ČETVRTI MEDITERANSKI FESTIVAL KNJIGE SPLIT#SLAVKO KOZINA

Izdvojeno

16. lipanj 2020 22:56