StoryEditor
KazališteSPLITSKO LJETO

Poslastica za ljubitelje Čehova: ‘Višnjik‘ u subotu stiže u Meštrovićev kaštelet

16. srpnja 2021. - 16:03

Ove godine na Splitskom ljetu gostuju ostale nacionalne kazališne kuće iz Hrvatske, a taj blok predstava počinje Čehovljevom dramom "Višnjik" u koprodukciji HNK-a u Osijeku i GDK-a Gavella iz Zagreba.

Redatelj predstave koja će biti izvedena 17. srpnja u Meštrovićevu kašteletu je Dražen Ferenčina.

image
Kristijan Cimer

Ferenčina, inače ravnatelj "Gavelle", već je neko vrijeme u Splitu, gdje priprema festivalsku premijeru Marinkovićeve "Glorije", a o nastanku "Višnjika" kaže:

– Lani smo imali premijeru na Osječkom ljetu kulture. Korona je bila u punom zamahu, a uz to je scena Gavelle stradala u potresu i na njoj nismo mogli ništa prikazivati. Dogovorio sam se stoga s intendanticom HNK-a Osijek Draženom Vrseljom da zajednički osmislimo izvedbu koja će igrati na otvorenom.

Sam sam odabrao tekst. "Višnjik" je i nastao u vrijeme značajnih društvenih promjena, kada staro odlazi, a ono novo još nije stiglo. U napetom, nejasnom vremenu koje se sada naziva "novo normalno" i sami to živimo – kaže redatelj.

"Višnjik" je inače zadnja Čehovljeva drama, koju je sam autor označavao kao komediju, ali u njoj ne manjka ni tragičnih detalja.

Obitelj vlastelinke Ljubov Andrejevne Ranjevske, koja se vratila iz Francuske, okuplja se na njezinu imanju koje uključuje i veliki, znameniti višnjik.

Logika kapitala

Imanje će biti prodano zbog duga, raspačano u manje dijelove pogodne za gradnju vila. S jedne strane poduzetnik iznosi svoje ideje, a s druge, vlastelinska familija predvođena Ranjevskom ponaša se nehajno i površno trošeći i zadnji rubalj na zabave.

image
Kristijan Cimer

– Logika kapitala nije se puno promijenila, poznata nam je. Višnjik mora pasti pod udarcima sjekire i gradit će se nešto novo. Ali, to je život, a ni sami vlasnici nisu ga znali sačuvati. Uz to su površni, zabavljeni svojim nadama, snovima, ljubavima, tugama... Pravi čehovljanski likovi, jedno govore, drugo misle, a treće rade. Čehov, kao liječnik, vrlo dobro je znao dijagnosticirati ta stanja u kojima se život događa dok priželjkujemo nešto drugo – pojašnjava Dražen Ferenčina.

Uloge tumače: Sandra Lončarić, Antonia Mrkonjić, Anja Đurinović Rakočević, Antonija Pintarić, Tara Rosandić, Miroslav Čabraja, Ivan Ćaćić, Ivan Grčić, Duško Modrinić, Antonija Stanišić Šperanda, Enes Vejzović, Davor Panić i Aljoša Čepl.

item - id = 1113209
related id = 0 -> 1126105
related id = 1 -> 1125942
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 21:59