StoryEditor
KazališteBalet na asfaltu

‘Labuđe jezero’ od Rive do Vile Dalmacije s maskama na licu 

Piše Jasenka Leskur
1. svibnja 2020. - 16:59
Suvremena parafraza ‘Labuđeg jezera’, s aktualnim motivima

U duhu vremena i ozračju epidemije koronavirusa, baletni ansambl HNK Split u subotu, 2. svibnja zakazuje online premijeru predstave ‘Labuđe jezero’.

Baletnu videopredstavu u trajanju od 14 minuta može se točno u 12 sati pratiti - i lajkati! - na Facebook stranici i YouTube kanalu HNK Split, a radi se o prvoj online premijeri hrvatskih kazališta.

Po motivima istoimenog baleta i uz glazbu Petra Iljiča Čajkovskog video je osmislila, režirala i, uz veliku pomoć kolega plesača, koreografirala prvakinja Baleta HNK Split Eva Karpilovska.

Ples na asfaltu

Riječ je o duhovitoj suvremenoj parafrazi poznatog klasičnog baletnog naslova u kojoj - naravno - nije mogao biti izostavljen virus. On se pojavljuje u liku glavnog negativca Rothbarta koji se fatalno umiješa u živote ostalih likova.

Likovi plešu s maskama, a princ Siegfried prisiljen je nevjestu, između kandidatkinja iz različitih zemalja, birati putem društvenih mreža.

No, kao i u izvornoj bajci Dobro, odnosno ljubav između princa i Odette, pobjeđuje Zlo, opake Rothbartove spletke se izjalovljuju i priča se sretno završava.
Prvakinja splitskog Baleta Eva Karpilovska je članica Baleta HNK od 2010., odmah nakon što je završila Baletnu školu u Kijevu, u rodnoj Ukrajini, gdje je 2014. stekla i diplomu pedagoga–koreografa.

- Na ideju za snimanje videa došla sam na inicijativu ravnatelja Baleta Ilira Kernija koji me, vidjevši na Facebooku da stalno objavljujem kratke videouratke, zamolio da napravim jedno baletno djelo.

Naravno, prilagođeno trenutnoj situaciji i mogućnostima. Bila sam u dilemi između ‘Romea i Julije’ i ‘Labuđeg jezera’, ali odlučila sam se za ovo jer je i namjera intendanta da se ono vrati na pozornicu.

Kolege u Vili Dalmaciji su bili vrlo raspoloženi da ovo napravimo, a i sretna je okolnost da je grupa njih tamo smještena, inače bi bilo sve teže. Napravili smo video s velikom ljubavlju.

Ne plešemo u “špicama” i nije lako na asfaltu izvesti piruetu, ali mislim da će biti jako zanimljivo gledati.
Da nije epidemije, nikada nešto slično ne bismo napravili, a nama će ostati velika uspomena na ovo vrijeme - kaže Eva.

Video su snimali sami baletani i balerine uz obalu, u blizini kompleksa Vile Dalmacije.
Uloge tumače Hyejin Kim (Odette), Nozomi Miura (Odile), Jurgen Rahimi (Siegfred), Francesco de Benedictis (Rothbart), Aaron Kok, Daniel Erchov Zayas, Daniel Hoek, Ingeborg Hendrikx, Maja Lončar, Matea Milas, Minori Nakayama, Laurie Chomel, Daniel Hoek, Yezi Jung, Eva Karpilovska, Bojana Lipovšćak i Isaiah Maness.
Pogledat se može na linku https://bit.ly/SwanLakeHNKSplit

#LABUĐE JEZERO#BALET HNK SPLIT

Izdvojeno

09. svibanj 2020 23:41