StoryEditor
Kazalištepremijera u KMD

‘Kate Kapuralica‘ prošla je graničnu kontrolu na granici strpljenja, ali na putu do krajnje destinacije, do odličnosti, promašila je skretanje

Piše Bruno Lucić
22. veljače 2020. - 22:18
Umjesto toliko glumaca koji su skoro postali statisti, trebao se angažirati jak, po mogućnosti, gostujući karakterni glumac  Hrvoje Margaretić

Dok filmski svijet priča o siromaštvu, film "Parazit" redatelja Bonga Joona Hoa prebacuje publiku u oduševljenje, priča o siromaštvu u stullijevskoj maniri, a u režiji i dramaturškoj obradi Ivice Kunčevića zaposjela je daske Kazališta Marina Držića.

Gorko-komična tročinka "Kate Kapuralica" Vlaha Stullija doslovno je zaposjela Veliku scenu dubrovačkog teatra jer se scenografija Miljenka Sekulića, nastamba s prizemljem i dva kata, impozantno uzdigla pred gledateljima, a kostimografski doprinos tom sirotinjskom domaćinstvu priredila je Danica Dedijer.

Iako je predstava i tročinka i trokatnica, nije se popela dalje od prizemlja, od onih uobičajenih pojačivača arome kojima se prekriva ustajala površnost: aluzije na seksualnost, pumpanje rečenica žargonizmima i vulgarizmima, neprestano ponavljanje istih frazema. Slijetanje na pistu komičnosti tako neslavno završi u ćorsokaku karikiranja. To pali na prvu, ali gasi se na drugu.

Besramne scene, izostanak higijene i razbacivanje hranom i pljuvačkom na sceni brane naturalizam. Glazba Paole Dražić Zekić pomalo je nostalgična, melankolična i podsjeća da u "Kati Kapuralici" ipak nije sve tako komično. Oblikovateljica scenskog pokreta je Zrinka Japunčić, oblikovatelj svjetla je Zoran Mihanović, a jezični savjetnik je Maro Martinović.

Vjera u kvantitetu

Izmira Brautović kao Kate Kapuralica glumila je kao Izmira Brautović u svim komedijama u kojima se koristi dubrovački govor. Igralište je to koje ona vrhunski poznaje i s njim upravlja, ali to je u izvedbenom smislu déjà vu prethodnih uloga.

Isto vrijedi za Branimira Vidića u ulozi Kapurala koji je publiku tretirao kao knjigu žalbi jer bi svojim prepoznatljivim "žalopojnim" tonom na gledatelje "istresao" sve zamjerke na račun obitelji, dok je Kati Kapuralici publika dobro došla kao otirač za vulgarnosti. Ima tu kratkoročnog komičnog učinka, ali dugoročno nema noviteta u izražaju.

Da se ostane u tonu Kate Kapuralice, dakle na tragikomičnoj razini, može se zaključiti kako je najveća prednost ove predstave mana, govorna mana Pavle u izvedbi Nike Lasić. Izvan svake suvišnosti, učinkovito je svoju ulogu iz zone rubnosti, upadicu po upadicu, do te mjere donijela do fokusa pažnje da se svaka njezina reakcija gotovo željno iščekuje! Pavle Nike Lasić pogođen je i pametan odabir, ali i uspjeh.

Bojan Beribaka ulogom Luka ne cjepidlači oko fizičkog, glumačkog angažmana. O ulozi Mare neće se toliko pričati kao svojedobno o njezinoj ulozi koze u predstavi "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" u režiji Ivice Boban, ali se šibenska glumica Ivana Gulin svejedno snašla.

"Tikvulin" Edija Jerteca smiješan je pojavom, Vukić Hrvoja Sebastijana nije dobio toliko prostor da bi se moglo pričati o nekom dojmu, dok je Mirej Stanić kao Kanđa prošla kroz vizualnu preobrazbu, ali glumački neopaženo. Uloge Nine Hladilo (gospođa), Nikola Sekula (cilindraš, prvi), Borisa Matića (cilindraš, drugi), Andrea Bezića (cilindraš, treći) i Paule Japunčić (kozica) popunjavanje je ljudstvom, brojnost koja nema nikakvog značajnijeg utjecaja jer su na "frontu" komada ionako siromašni ukućani.

Umjesto toliko glumaca koji su skoro postali statisti, trebao se angažirati jak, po mogućnosti, gostujući karakterni glumac ili glumica s afinitetom prema komedijama za neku od glavnih uloga kako bi se osjetila svježina. "Kate Kapuralica" prošla je graničnu kontrolu na granici strpljenja, ali na putu do krajnje destinacije, do odličnosti, promašila je skretanje.

#KATE KAPURALICA#KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA

Izdvojeno

09. srpanj 2020 10:12