StoryEditor
Kazališteostaje doma

Glumici i redateljici Anastasiji Jankovskoj ne fale izlasci, nedostaje joj tek Marjan i pokoja kava, a predstavu za Splitsko ljeto priprema iz stana 

Piše Jasmina Parić
26. ožujka 2020. - 13:50

Anastasija Jankovska, glumica i redateljica, u zadnji je čas stigla iz Zagreba kući u Split.

- Prije nego što su stupile na snagu nove upute o kretanju i zadržavanju kod kuće, bila sam u Teatru &TD, gdje sam trebala režirati jednu predstavu. Sve je tek bilo u pripremnoj fazi. Da sam se slučajno dulje zadržala u Zagrebu, ne znam kako bih se sada vratila.

Kod kuće sam, držim se svih uputa i pomalo pripremam predstavu za svoju matičnu kuću, HNK Split. Režirat ću dramu Elvisa Bošnjaka ”Usidrene”, koja će igrati na Splitskom ljetu. Priča se zbiva na otoku, a žena, nakon što joj se muž poslije dugih godina vratio kući, odbija ga tek tako pustiti u svoj život i spavaću sobu, kaže Anastasija Jankovska.

Napominje da joj nije problem raditi od kuće, pogotovo u ovoj, prvoj fazi. Razmišlja o pojedinim scenama, nanovo iščitava tekst, pravi bilješke.

- Zapravo, činila bih to i da nema karantene. Život mi se nije pretjerano promijenio jer ni u vremenu prije epidemije nisam izlazila previše. Naravno, fali mi priroda, Marjan, a idem samo do dućana. Dobro, fali mi i poneka kava. Kontaktiram stalno s kolegama, prijateljima i suradnicima na budućoj predstavi.

Bošnjakov tekst je jako poetičan i arhetipski, u njemu vidim motive iz “Odiseje”. Ako bude sve u redu i predstava bude išla po planu, moram reći - imat ćemo podjelu iz snova. Glavnu ulogu igrat će Anja Šovagović Despot, iz Zagreba su tu još Dijana Vidušin i Martina Čvek, Davor Jureško iz Zadra te Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković i Katarina Romac iz Splita

Kontaktiramo preko telefona i društvenih mreža, nasmijavamo i podržavamo jedni druge, ali zadnjih dana nastojim ne gnjaviti previše one iz Zagreba, dovoljno problema imaju i s virusom i s potresom, kaže glumica i zaključuje:

- Najlakše mi je pridržavati se higijenskih mjera jer i od ranije gotovo opsesivno perem ruke, ni sama ne znam koliko puta na dan.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 19:11