StoryEditor
Kazalištenije u šoldima sve

Dubrovačke ljetne igre kreću 10. srpnja s gotovo 70 posto manje novca, ali s porukom ustrajnosti i optimizma

Piše PSD.
16. lipnja 2020. - 17:20
Dubrovačke ljetne igre idu dalje Tonči Plazibat/hanza media

Ovogodišnje 71. Dubrovačke ljetne igre održat će se od 10. srpnja do 25. kolovoza, kako je najavljeno, no u smanjenom formatu zbog trenutnih epidemioloških COVID-19 mjera te financijskih posljedica pandemije. Igre će svečano biti otvorene u petak, 10. srpnja ceremonijom u režiji Marine Pejnović.

Dramski program donosi premijeru Držićeve "Grižule" u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec, u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji s ADU Zagreb. "Dubrovačka zrcala" peripatetička je predstava bazirana na poeziji dubrovačkih pjesnika u režiji Dore Ruždjak Podolski u suradnji s M. Pejnović. "Mara i Kata" projekt je inspiriran emisijom HR Radio Dubrovnika "Na posjedu kod kundurica" u režiji S. Božića. Za najmlađe je glazbeno-scensko djelo "Zlatno libro" u režiji H. Petković. Gostuju "Domaši" GKL-a Split i UMAS-a te "Stonoga Goga" Teatra Poco Loco.

Gostovat će i švedska plesna predstava "Zagrljaj" Meleat Fredriksson te beogradska predstava "Intimnost" Biljane Srbljanović i Andreja Nosova. Stići će i hit predstave "Tri sestre" Bobe Jelčića HNK Zagreb te "Tko se boji Virginije Woolf?" Teatra Ulysses i BDP-a u režiji Lenke Udovički. Gostovat će i predstava KunstTeatra iz Zagreba "Marta i sedam strahova" te predstava "Gore" Zagrebačkog plesnog ansambla.

image
Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i ove će godine svirati na zatvaranju
 
Tonči Plazibat/hanza media

Glazbeni program otvorit će 11. srpnja Aljoša Jurinić klavirskim recitalom. Predstavit će se i Trio Eusebius, klavirski duo Dalibor Cikojević i Zrinka Ivančić, Papandopulo kvartet i Dubrovački simfonijski orkestar. Tu je i komorni program "Dubrovnik na glazbenoj hridi" te na zatvaranju koncert Simfonijskoga orkestra HRTV-a pod ravnanjem Ive Lipanovića, uz nastup Lane Kos i Željka Lučića. Tu je naravno i Folklorni ansambl Linđo. Popratni program donosi projekciju pobjednika Pule te izložbe Ivane Selmani i Viktora Daldona.

- Budući da je program zaokružen i predstavljen prije pandemije, većinu sudjelovanja stranih umjetnika morali smo odgoditi za 2021. te programske odrednice prilagoditi sudjelovanju domaćih umjetnika vodeći računa o zapošljavanju socijalno ugroženih skupina – rekla je intendantica Podolski.

Ravnateljica Ivana Medo Bogdanović dodala je kako je plan proračuna 71. Igara gotovo 70 posto manji od lanjskog i iznosi tek nešto više od 6 milijuna kuna.

- Festival će se ovo ljeto održati bez financijske potpore turističkih zajednica i sa značajno smanjenim sredstvima sponzora i donatora te prihodima od ulaznica. Veliki je uspjeh što će festivala uopće biti, važno je poslati svijetu poruke ustrajnosti i optimizma, zaključila je ravnateljica.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 05:40